Σύμπνοια στην κορυφή για την κυβερνητική στρατηγική

Σύμπνοια στην κορυφή για την κυβερνητική στρατηγική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:51 Δημιουργία 14/10/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σαφή μηνύματα ενότητας και απόλυτης ταύτισης με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ εξέπεμψε η εκδήλωση του ιδρύματος Καραμανλή για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ομιλίες των κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή, καθώς και η παρουσία του κ. Σαμαρά στο ίδρυμα «Κ. Καραμανλής» χθες, το απόγευμα επαναβεβαίωσαν τη σύμπνοια, που υπάρχει στην κορυφή, αλλά και την κοινή πορεία που έχουν επιλέξει όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα όσα έχει προσφέρει η ευρωπαϊκή ένωση στη χώρα μας, αλλά και στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης και ενιαίας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Στις ομιλίες, ξεχωριστή θέση είχε η συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος, μια συμφωνία την οποία ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης αφού επεσήμανε ότι «παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος και της Ευρώπης», πρόσθεσε: «Σήμερα, η 40χρονη εμπειρία μετουσιώνεται σε δύναμη. Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών. Έτσι άλλωστε, η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος της». Ο πρωθυπουργός έκανε δίκη αναφορά στην ελληνογαλλική συμφωνία , λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά γίνεται το πρώτο θεμέλιο στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας».

Από την πλευρά του , ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ενωτικός, και κινήθηκε πέρα από τις στενές κομματικές γραμμές, επιλέγοντας να απευθυνθεί σε όλο το πολιτικό προσωπικό με μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας.

Χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία της περιοχής» και άφησε αιχμές κατά κρατών της ενωμένης Ευρώπης, που σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου, κλείνουν το μάτι στην Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητα της. Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο», τόνισε .. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία», γιατί σηματοδοτεί κοινή αντίληψη ως προς το μέλλον της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Αν σου άρεσε κάνε