Γ. Οικονόμου: «Ναι» σε συζήτηση για δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ... από το 2015 και μετά

Γ. Οικονόμου: «Ναι» σε συζήτηση για δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ... από το 2015 και μετά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:54 Δημιουργία 12/10/21, 16:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δεν αρνείται συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, απαντά η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της χειραγώγησης της κυβέρνησης – στην οποία δήλωσε καταρχάς θετικό το ΚΙΝΑΛ – διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα τεθεί επί τάπητος όλη η περίοδος από το 2015 και μετά.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ν' αρνηθούμε τη συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, για θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται και προβάλλονται οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η αντίληψη της κυβέρνησης φαίνεται και από την επιλογή της να αναθεωρήσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, για να μπορεί η αντιπολίτευση να προκαλεί Εξεταστικές Επιτροπές.

«Βεβαίως, όμως, η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί σε θέματα που, έτσι κι αλλιώς, έχουν απαντηθεί πολλές φορές και που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα εργαλειοποιήσει, για να κρύψει την παταγώδη του αποτυχία στα μεγάλα, στα κεφαλαιώδη που απασχολούν την πατρίδα και την κοινωνία. Αφού είναι να συζητήσουμε, θα συζητήσουμε για όλη την περίοδο από το 2015 και μετά. Και αφού θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση, να θυμηθούμε συμπεριφορές και περιστατικά, που είμαι βέβαιος ότι κατέχουν ξεχωριστή θέση στη μνήμη μας», συνέχισε, κάνοντας αναφορές σε εταιρείες δημοσκοπήσεων «που σχετίζονται με υπουργούς, κολλητούς του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετακλητούς τους υπαλλήλους ή εταιρείες και εφημερίδες που προέβαλαν δημοσκοπήσεις, οι οποίες όχι απλώς χαμήλωναν τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε ότι έχει προφανή αδυναμία να αντιπαρατεθεί ή να προσθέσει κάτι στα μεγάλα που ανησυχούν τους πολίτες και επισήμανε πως αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση έχουν απαντηθεί πέντε φορές σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχουν δημοσιοποιηθεί με κατάθεση εγγράφων, έχουν δοθεί ό,τι εξηγήσεις κατά καιρούς έχουν ζητηθεί να δοθούν. «Αν διαβάσει κανείς την πρόταση για την Εξεταστική, καταλαβαίνει ότι αυτά που λένε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως μακριά από την πραγματικότητα. Τι λένε στην πρόταση για την Εξεταστική; «Επικαλούμενος ο κ. Μητσοτάκης δήθεν μία "έκτακτη κατάσταση"» και μάλιστα εντός εισαγωγικών το "έκτακτη κατάσταση", αναφέρονται στην πανδημία, λες και ήταν κάτι που το ζούσαμε κάθε μέρα, που το είχε διαχειριστεί και ο κ. Τσίπρας ή που το είχε διαχειριστεί και ο προηγούμενος από τον κ. Τσίπρα, πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη, τα τελευταία 70-80 χρόνια», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Μας κατηγορεί, γιατί επιλέξαμε να ενημερώσουμε μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μηνύματα την κοινωνία, για το τι μέτρα προφύλαξης έπρεπε να πάρει απέναντι στον Covid, όταν ακόμα ήταν αρχή για όλο τον κόσμο. Μας κατηγορεί, γιατί κάναμε καμπάνια και ενημερώσαμε για την ανάγκη εμβολιασμού την ελληνική κοινή γνώμη, όταν λίγο αργότερα μας κατηγορούσε ότι δεν έχουμε ενημερώσει επαρκώς. Μας εγκαλεί για το ποια Μέσα χρηματοδοτήσαμε όταν -πολλές φορές αυτά έχουν κατατεθεί δημόσια και όταν υπάρχουν και επιστολές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα κανάλια- έλεγαν ότι "εμείς συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση και να δοθούν κι άλλα χρήματα". Το ανυπόστατο και το αβάσιμο δεν θέλει πολύ για να το καταλάβει κανείς, διαβάζοντας το κείμενο της επιστολής».

Επιπλέον, είπε ότι ο κ. Τσίπρας λέει: «Παιδιά, ακούστε να δείτε τι κάνετε εσείς. Χρησιμοποιείτε το δημόσιο χρήμα για να χειραγωγείτε τα κανάλια που να πηγαίνουν σε εταιρείες δημοσκοπήσεων και να τους λέτε, φέρτε μου δημοσκοπήσεις που βγάζουν πρώτο τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μας ζητάει να ψάξουμε; Πρέπει όμως να αναζητήσει τις αιτίες αυτής της κατάστασης στην αποτυχία της πολιτικής του, στην αδυναμία του. Να δει αν η διαφορά που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι δήθεν ο Μητσοτάκης πληρώνει τα κανάλια ή μήπως οφείλονται στα πράγματα που έχει πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια αυτή η κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες πανδημίας».

«Είναι σίγουρο ότι είναι αγκυλωμένοι σε συνταγές και σε τακτικές του παρελθόντος, αδυνατώντας να ερμηνεύσουν τον κόσμο που ζούμε και κυρίως ποια πολιτική απαντά στις ανησυχίες και στις προσδοκίες των πολιτών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις πλημμύρες στη Β. Εύβοια ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα φυσικά φαινόμενα, μπορούμε να διαχειριστούμε τις συνέπειές τους.

«Για προφανείς λόγους ορισμένοι έβαλαν την άνω τελεία και πρόβαλαν αυτό που ήθελαν να προβάλουν. Εμάς δεν μας νοιάζει η επικοινωνία. Μας νοιάζει η ουσία, γιατί απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ζουν με τις συνέπειες των ζημιών και των καταστροφών και με την αγωνία ενδεχόμενων ζημιών που θα προκύψουν», υπογράμμισε και δήλωσε πως η Πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια αντιδρά και στο κομμάτι των αποζημιώσεων και στο κομμάτι των αποκαταστάσεων της όποιας ζημιάς, καθώς γίνεται με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με βάση αυτά που ξέραμε.

«Αυτό γίνεται και στη Βόρεια Εύβοια. Είναι αυτονόητο ότι μέσα σε ενάμιση-δύο μήνες δεν έχουμε προλάβει να φτάσουμε στο επίπεδο θωράκισης που θα θέλαμε. Όμως, συνεχίζουμε με πολύ πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς σε σχέση με αυτά που υπήρχαν και εφαρμόζονταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «είμαστε όσο το δυνατόν μπορούμε πιο αποτελεσματικοί, άμεσοι και γρήγοροι στην αντίδραση».

Αν σου άρεσε κάνε