Αντίβαρο στη δύσκολη θερινή «ατζέντα» η ελληνογαλλική συμφωνία

Αντίβαρο στη δύσκολη θερινή «ατζέντα» η ελληνογαλλική συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:01 Δημιουργία 12/10/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία φαίνεται να είναι το γεγονός που μετέβαλε το πολιτικό κλίμα στη χώρα και ώθησε αποφασιστικά την κυβέρνηση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και το «ναυάγιο Αποστολάκη».

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η ΝΔ επιστρέφει στα - προ του καλοκαιριού - ποσοστά της, διατηρώντας δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές, ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, σε όλες τις έρευνες καταγράφεται η θετική αποδοχή από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της συμφωνίας που υπέγραψαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν.

Αυτό ακριβώς το κλίμα αποτυπώνεται και στην δημοσκόπηση της εταιρείας Marc (για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΑΝΤ1) που παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 13,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου. Επίσης, εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής από την κοινή γνώμη της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ θεωρείται λανθασμένη η στάση Τσίπρα να την καταψηφίσει. Θετικά κρίνουν σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δε την απόφαση Μητσοτάκη γα τη διαγραφή Μπογδάνου.

Πιο αναλυτικά, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 41% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελ. Λύση 5,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 8%.

Σε ό,τι αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το 75,2% την θεωρεί θετική και μάλλον θετική έναντι του μόλις 19,6% που την κρίνει αρνητική και μάλλον αρνητική.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 91% των ψηφοφόρων ΝΔ, το 92% των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ αλλά ακόμη και το 59,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 42,7% του ΚΚΕ κρίνουν τη συμφωνία ως θετική.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης που φτάνει στο 76,8% θεωρεί σωστή τη διαγραφή Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ μόλις το 11,5% την κρίνει λάθος και μάλλον λάθος.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν δύσκολο χειμώνα (πανδημία, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά) με ισχυρό «όπλο» την αποδοχή των βασικών της πολιτικών επιλογών από την πλειοψηφία των πολιτών, διατηρώντας παράλληλα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε