Μετά την «κίτρινη», «κόκκινη κάρτα» στον Κ. Μπογδάνο

Μετά την «κίτρινη», «κόκκινη κάρτα» στον Κ. Μπογδάνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:47 Δημιουργία 06/10/21, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ακαριαίο τρόπο αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι λέει το εννοεί και πως μετά την «κίτρινη κάρτα», ακολουθεί η... «κόκκινη».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πληροφορήθηκε στην Σλοβενία, όπου βρισκόταν, την τοποθέτηση Μπογδάνου, ότι «οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι εχθροί από τον Τούρκους» και ότι «ο αντικομμουνισμός είναι φιλελεύθερη επιλογή», έδωσε αμέσως την εντολή για την διαγραφή του, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ίδιος και η ΝΔ κινούνται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες και πως μετά την προειδοποίηση, έρχεται η ποινή.

Το έντονο επεισόδιο που είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα στη Βουλή ανάμεσα στον Κ. Μπογδάνο και τον Θ. Παφίλη του ΚΚΕ αλλά και η εντονότατη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη στάση», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κ. Μπογδάνο.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία, ο ίδιος είπε μία φράση, που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ότι οι «κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους», προκαλώντας την αντίδραση τόσο του κ. Παφίλη, όσο και του κ. Δένδια.

Μετά την άμεση απόφαση Μητσοτάκη για την διαγραφή του, κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Νωρίτερα, στη Βουλή ο Κ. Μπογδάνος με τα όσα είπε είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση και του υπουργού Εξωτερικών. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον», είπε ο κ. Δένδιας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον έως εκείνη τη στιγμή βουλευτή της ΝΔ.

«Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι», τόνισε οργισμένος ο κ. Δένδιας.

Αν σου άρεσε κάνε