Η Βόρεια Ελλάδα και πάλι στη «λαίλαπα» του κορονοϊού

Η Βόρεια Ελλάδα και πάλι στη «λαίλαπα» του κορονοϊού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:10 Δημιουργία 01/10/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η Bόρεια Ελλάδα εκφράζουν πολιτεία και επιστήμονες και απευθύνουν έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Θέμα καθολικού lockdown δεν έχει τεθεί ακόμη, ενώ σε ό,τι αφορά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr , οι αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή εβδομάδα και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Χθες, εντάχθηκαν στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι έχει ξεπεράσει το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και στους μαθητές είναι «καθρέφτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι υπάρχει και ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε, επίσης, ότι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες μας ηλικίας 55-64 ετών.

«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν, θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία δημοσκόπηση (της εταιρείας Metron (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA), το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ το 11% απαντά ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο.

Στους πολιτικούς δείκτες, η κυριαρχία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη επαναβεβαιώνεται παρά την μικρή κάμψη στα ποσοστά, κάτι που όμως δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά παραμένει σε διψήφια επίπεδα και βρίσκεται στο 11,1% μεταξύ της ΝΔ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,8%, μειωμένο κατά 3,1% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καταφέρνει να καρπωθεί, αλλά παραμένει στάσιμος, αφού από το 20% του περασμένου Ιουλίου, βρίσκεται στο 19,7%.

Αν σου άρεσε κάνε