Οικονόμου: Περιμένουμε διακομματική στήριξη της συμφωνίας με τη Γαλλία

Οικονόμου: Περιμένουμε διακομματική στήριξη της συμφωνίας με τη Γαλλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:42 Δημιουργία 30/09/21, 13:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Η Συμφωνία με την Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ταυτόχρονα,όπως είπε, «είναι και ένα ιστορικής σημασίας βήμα τόσο για την Πατρίδα μας όσο και την Ευρώπη γενικότερα στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη, καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μία διακομματική στήριξη της Συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με τις Η.Π.Α. για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, «σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων». Η κυβέρνηση, ανέφερε, διαπραγματεύεται τη πενταετή ανανέωση και εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή».

Για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία», ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού συντηρεί μια κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την Πατρίδα. Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε και όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα, δίνουμε λύσεις που αποδίδουν. Κατορθώσαμε, σε συνεργασία με την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα, να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε σε αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα, την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής. Και θέλω να επαναλάβω -για μια ακόμη φορά- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο».

Ερωτηθείς τι θα γίνει φέτος με τις παρελάσεις και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, απάντησε: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τα παρακολουθούμε. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές που έγιναν σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι, δύο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει. Δεν είναι φέτος όπως πέρυσι, η κοινωνία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα βοήθησαν σε αυτό. Είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας, δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Παρακολουθούμε τα δεδομένα και αναλόγως πράττουμε».

Σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου, είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορές βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ορίζει το κράτος δικαίου. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτές αφορούν εφήβους και παιδιά. Έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές, η αστυνομία διενήργησε ελέγχους, ο εισαγγελέας έχει ενεργοποιηθεί, διενεργείται έρευνα και σε επίπεδο ενηλίκων. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών μηνυμάτων, οποιουδήποτε χρώματος. Οι νόμοι, οι συμπεριφορές και το θράσος των συμμοριών δεν πρόκειται ποτέ να υπερισχύσουν των νόμων της Πολιτείας».

Αν σου άρεσε κάνε