Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία-μαμούθ Ελλάδας-Γαλλίας

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία-μαμούθ Ελλάδας-Γαλλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:55 Δημιουργία 28/09/21, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σήμερα το πρωί στο Παρίσι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Γαλλίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υπογράψουν - παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών - μια αμυντική συμφωνία - μαμούθ που ισχυροποιεί αποφασιστικά την χώρα μας έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Η συμφωνία που συζητήθηκε σε όλες τις λεπτομέρειές της και στο χθεσινό δείπνο εργασίας που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος, προβλέπει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών τύπου Gowind.

Η συμφωνία, το κόστος της οποίας αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, προβλέπει επίσης την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών.

Ουσιαστικά, η Γαλλία αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι της Ελλάδας να την υποστηρίξει σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από μια Τρίτη χώρα και κάτι ανάλογο θα πράξει και η χώρα μας, εφόσον της ζητηθεί από την Γαλλία.

Η ρήτρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα όσα συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι στο Αιγαίο, αλλά και μετά την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, καθώς η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της και στρατιωτικά, μία πυρηνική δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό, θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000, όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Για να «κλειδώσει» η συμφωνία μαμούθ, χρειάστηκε μία βελτιωμένη πρόταση από τη γαλλική πλευρά, αλλά και η… διακριτική αποχώρηση των Αμερικανών, που είχαν υποβάλλει τη δίκη τους πρόταση στα αρχικά στάδια των συζητήσεων.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού. Η νέα πρόταση αφορούσε τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind.

Αν σου άρεσε κάνε