Κ. Μητσοτάκης - Ελπιδοφόρος: Συνάντηση σε «ήρεμα νερά» μετά την απολογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Κ. Μητσοτάκης - Ελπιδοφόρος: Συνάντηση σε «ήρεμα νερά» μετά την απολογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:56 Δημιουργία 25/09/21, 09:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Να επανέρχεται φαίνεται η ειρήνη μεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετά την «αναταραχή» που ακολούθησε τη συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη στις αρχές της εβδομάδας, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ηγέτη των ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η κίνηση ωστόσο του κ. Ελπιδοφόρου να αναγνωρίσει δημόσια την «οδύνη» που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς ομογενείς, μαζί με την αμηχανία σε Αθήνα και Λευκωσία, σήμανε τη λήξη μιας αιφνίδιας κρίσης, που ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σημείωσε πως η κίνησή του «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής», ενώ ξεκαθάρισε πως «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της προσωπικής του συμμετοχής στην τουρκική εκδήλωση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του Γ. Οικονόμου, επισήμανε πως «το να είσαι, τώρα, με τον Αρχηγό ενός Κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση, θα μπορούσε και να αποφευχθεί» ενώ απαντώντας για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παραμένει ευθυγραμμισμένος με την ελληνική πλευρά, σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία, παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ως μια προσπάθεια αποτύπωσης της αποκατάστασης των σχέσεων, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ελπιδοφόρο, ενώ σε σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών, προέβη και το Γραφείο Τύπου του Κ. Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Σημειώνεται πως η «απολογία» του κ. Ελπιδοφόρου, έγινε μέσω ανάρτησης στο Twitter, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του '70.

Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των Κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους.

Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο.

Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Αν σου άρεσε κάνε