Πολιτική κυριαρχία ΝΔ - Μητσοτάκη και μετά το «πακέτο» της ΔΕΘ

Πολιτική κυριαρχία ΝΔ - Μητσοτάκη και μετά το «πακέτο» της ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:39 Δημιουργία 23/09/21, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά επιβεβαιώνουν όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφεται και ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στη μέτρηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας είναι σε διψήφια επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζει μικρή πτώση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ οριακή άνοδο μίας μονάδας, η διαφορά των δύο κομμάτων παραμένει μεγάλη, ενώ καταγράφεται για άλλη μία φορά κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα, ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, η διαφορά τους είναι στις 14 μονάδες με τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει 40% και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί και έναντι του «Κανένα» - μία απάντηση που έδωσε το 30% των ερωτηθέντων.

Την ίδια ώρα, στη δημοσκόπηση της MRB (για λογαριασμό του STAR), η διαφορά των δύο κομμάτων στην παράσταση νίκης - δηλαδή ποιο κόμμα προβλέπουν οι πολίτες ότι θα κέρδιζε τις εκλογές - είναι στις 39,1 μονάδες με τη ΝΔ να φτάνει το 52,9%.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατεί του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων, που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Στη δημοσκόπηση της MRB λαμβάνει 30,4% έναντι 20,9% και σε αυτή του ΣΚΑΙ λαμβάνει 51% έναντι 31% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε δύο κρίσιμους τομείς: στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πρώτο, η ανησυχία είναι έντονη κυρίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη δυτική Μακεδονία, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή είναι χαμηλή.

Από την πλευρά του, ο Θ. Πλεύρης ο οποίος επισκέφθηκε χθες μαζί με την κυρία Γκάγκα τη Θεσσαλονίκη , απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη συμπρωτεύουσα, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί σε νομούς της βορείου Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και των αντιεμβολιαστών εντάσσεται η απόφαση του υπουργού Δημόσιο Τάξης, Τάκη Θεοδωρικάκου να μην προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου, εκπαιδευτικοί που μηνύονται από αντιεμβολιαστές.

Αν σου άρεσε κάνε