Στη Ν. Υόρκη ο πρωθυπουργός: Εκτός ατζέντας τετ-α-τετ με Ερντογάν, εντός συμμαχίες, επενδύσεις κι Ομογένεια

Στη Ν. Υόρκη ο πρωθυπουργός: Εκτός ατζέντας τετ-α-τετ με Ερντογάν, εντός συμμαχίες, επενδύσεις κι Ομογένεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:56 Δημιουργία 22/09/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Χωρίς, μέχρι αργά χθες τη νύχτα, να υπάρχει στην ατζέντα του προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την πλευρά της Τουρκίας για συνάντηση των δύο ηγετών και πως τα προγράμματά τους δεν συμπίπτουν .

Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα έχει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης σημαντικές επαφές με ξένους αξιωματούχους, εκπροσώπους της Ομογένειας και παράγοντες της διεθνούς οικονομίας.

Θα μετάσχει, μεταξύ άλλων, σε δείπνο που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένη ομάδα ηγετών, ενώ θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι.

Θεωρείται βέβαιο ότι σε όλες τις κατ’ ιδίαν επαφές του θα θέσει εκ νέου τα θέματα που αφορούν την ΝΑ Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι η χώρα επιδιώκει συνθήκες καλής γειτονίας με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου, που συναντήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Τουρκία είναι αυτή την ώρα απομονωμένη και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν θέλησε να δείξει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, σπεύδοντας να προεξοφλήσει το ραντεβού.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο μήκος κύματος από τον Ερντογάν, κινήθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμαμογλου, που βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιμαμογλου σε δηλώσεις του χθες εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών.

Οι δυο δήμαρχοι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να δουν τον πρωθυπουργό .

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αν σου άρεσε κάνε