Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη του 2015 στο μεταναστευτικό»

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη του 2015 στο μεταναστευτικό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:19 Δημιουργία 17/09/21, 20:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μηνύματα προς την Τουρκία για την αποφυγή μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά και με το βλέμμα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Η παρουσία της κ. Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζει την προτεραιότητα αυτή. Οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα. Η περιβαλλοντική κρίση μας αφορά όλους. Κοινή πρέπει να είναι ή άμυνα μας. Και η διακήρυξη είναι σαφής. Συντονιζόμαστε, για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας. Ζητούμε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Προωθούμε τους πράσινους ευρωπαϊκούς στόχους", τόνισε, στη διάρκεια των δηλώσεών του, με τη λήξη των εργασιών, ο πρωθυπουργός.

"Προτεραιότητα όλων είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απαιτούμε την εφαρμογή τους. Και αυτό αφορά την Τουρκία που είναι καιρός να εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Η Ευρώπη πρέπει να χαράξει το δικό της δρόμο. Στην άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια, την οικονομία, την υγεία. Είναι μία επιλογή που προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στις συμμαχίες μας, αλλά είναι αδήριτος στόχος", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πολιτική Διακήρυξη της Συνόδου είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης για άλλους στόχους. Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευθούν. Δε θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων ροών που βιώσαμε το 2015", ανέφερε και εστίασε στις προκλήσεις στη μετά την πανδημία εποχή.

"Η μετά την πανδημία εποχή απαιτεί σταθερό βηματισμό στην οικονομία και την κοινωνία. Θα επιμείνουμε να κερδίσουμε τη μάχη της πειθούς στον εμβολιασμό. Η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δε μπορούν να ανασταλούν, για μία ακόμα φορά, στις χώρες μας", τόνισε.


Αν σου άρεσε κάνε