EUMED 9: Η Αθήνα στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων

EUMED 9: Η Αθήνα στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:09 Δημιουργία 17/09/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η Ελλάδα, με τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9) που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, 24 ώρες μετά από την ανακοίνωση της συμμαχίας ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS).

Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Γαλλίας όσο και με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα βλέμματα όλων προφανώς στρέφονται στον πρόεδρο Μακρόν, μετά και την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, ύψους 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ).

Θεωρείται βέβαιο ότι από την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας θα θελήσει να στείλει το πρώτο - δημόσιο αυστηρό μήνυμα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πρωθυπουργών Σάντσεθ και Ντράγκι.

Στη Σύνοδο θα λάβει μέρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, η οποία έφτασε χθες στην Αθήνα και συμμετείχε σε δείπνο που της παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σπίτι του.

Η ανώτατη κοινοτική αξιωματούχος προανήγγειλε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας με έντονο άρωμα Γαλλίας για την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

«Υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα», ανοίγοντας το κεφάλαιο Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, καθώς το ζήτημα έχει στην πραγματικότητα «παγώσει» από την εποχή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Αθήνα σε όλες αυτές τις διεργασίες θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο και λόγω της γεωπολιτικής της θέση, αλλά και λόγω των ισχυρών συμμαχιών που έχει δημιουργήσει με ισχυρές χώρες στην περιοχή, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Άλλωστε, Αθήνα και Παρίσι έχουν ένα σταθερό άξονα ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κοινές θέσεις στο μεταναστευτικό, απέναντι στην Τουρκία, ενώ με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale ισχυροποιήθηκε και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Αν σου άρεσε κάνε