«Ανάσες» σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

«Ανάσες» σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 07/09/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης φόρων «απαντά» η κυβέρνηση στην κρίση που προκάλεσε και στην πραγματική οικονομία η πανδημία και ουσιαστικά δίνει με αυτόν τον τρόπο σημαντικές ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το τελικό σχέδιο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αυτό το Σάββατο είναι σχεδόν έτοιμο και περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα.

Εκτός από τη μείωση φόρων, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει πολιτικές για την πάταξη της ακρίβειας σε αγαθά, αλλά και για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Επικράτειας, Άκης Σκέρτσος, ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την ομάδες των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα και φυσικά για τους συνταξιούχους.

Για το θέμα της ακρίβειας, η οποία θα προκύψει από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης που έθεσε και το θέμα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την άποψη ότι οι αυξήσεις θα είναι πρόσκαιρες και πως σύντομα η κατάσταση στην αγορά θα εξομαλυνθεί.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους, η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος είναι στο «τραπέζι», κάτι που σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 650 ευρώ θα πληρώσουν 325 ευρώ και οι επιχειρήσεις από 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ.

Επίσης, θεωρείται βέβαιη η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 8% μεσοσταθμικά, αλλά και το δεύτερο στάδιο των μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη παραδώσει την εισήγησή του στον πρωθυπουργό, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης, ότι στόχος του είναι η μείωση των φόρων, προκειμένου να δοθεί ανάσα στην πραγματική οικονομία και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού. Με την θέση αυτή συμφωνούν και πολλές χώρες - μέλη του Eurogroup.

Αν σου άρεσε κάνε