Αναζητείται εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας

Αναζητείται εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:25 Δημιουργία 01/09/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να υπαναχωρήσει από την επιλογή- απόφασή του να συμβολίσει την συναίνεση στον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας, τραυμάτισε προφανώς την εικόνα του ανασχηματισμού που έγινε χθες, αλλά και ενταφίασε κάθε πιθανότητα για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα αν μη τι άλλο, εθνικά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να εκπέμψει το μήνυμα της συναίνεσης, κάτι άλλωστε που είχε τονίσει στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, πρότεινε στον κ. Αποστολάκη την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κάτι που εκείνος απεδέχθη.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο, και αφού είχε προηγηθεί μια οξύτατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, υπαναχώρησε, εκθέτοντας κυρίως τον εαυτό του.

Η αλλαγή στάσης του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση, καθώς κάνεις δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη. Το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει το παρασκήνιο που οδήγησε στην ανακοίνωση της υπουργοποίησης Αποστολάκη.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, τις τελευταίες μέρες προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου.

Μόλις χθες (σ.σ. προχθές), άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του.

Γι’ αυτό και το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.». «Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος»- συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού». «Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα (πιθανότατα εντός της εβδομάδας) στην κάλυψη της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας με εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, ικανό να διαχειριστεί τις πολλές ευθύνες που απορρέουν από το συγκεκριμένο πόστο.

Κατά τα άλλα, ο ανασχηματισμός ουσιαστικά σήμανε την «ολική επαναφορά» του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε μια εξόχως ευαίσθητη θέση.

Επίσης, έκπληξη αποτέλεσε η μη αξιοποίηση του κ. Χρυσοχοΐδη σε άλλη θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε