Τελευταίο Υπουργικό πριν τον ανασχηματισμό

Τελευταίο Υπουργικό πριν τον ανασχηματισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:12 Δημιουργία 31/08/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Θέμα λίγου χρόνου παραμένει ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις τους για αλλαγές σε πολλά υπουργεία.

Αυτό που μένει, είναι να οριστεί ο χρόνος της ανακοίνωσης και όπως βεβαιώνουν τακτικοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο Χrimaonline.gr, ο χρόνος αυτός δεν θα παραταθεί πέραν της εβδομάδας που διανύουμε.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου, με νέο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς θα θελήσει να σηματοδοτήσει από τη Θεσσαλονίκη - και σε επίπεδο προσώπων - την ανανέωση και την επανεκκίνηση του κυβερνητικού σχήματος.

Άλλωστε, σήμερα, Τρίτη όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού υπό τη γνωστή σύνθεση.

Στο επίπεδο των προσώπων τώρα, αμετακίνητοι μπορούν να θεωρηθούν μόλις τέσσερεις υπουργοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επικείμενες αλλαγές θα είναι ευρείες και θα αφορούν και κρίσιμα υπουργεία και έναν μεγάλο αριθμό υφυπουργών.

Ακίνητοι είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - οι υπουργοί κ.κ. Δένδιας, Πιερρακάκης, Καραμανλής και Χατζηδάκης. Το αντικείμενο του κ. Σκυλακάκη, που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν πρόκειται να μεταβληθεί και αυτό είναι απόλυτα ανεξάρτητο από τον τίτλο, που θα φέρει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας εάν επιλέγει τελικά να φύγει από το συγκεκριμένο πόστο, τότε θα αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο και δεν θα μείνει εκτός σχήματος.

Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους. Για τους κκ. Χρυσοχοΐδη και Κικίλια οι πληροφορίες που τους φέρουν υπό μετακίνηση παραμένουν, ενώ βέβαιη θεωρείται η δημιουργία ενός νέου υπουργείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που θα προκύψει από το «σπάσιμο» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στο επίπεδο των υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι ακόμη περισσότερες και σημαντική θα είναι η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτών της ΝΔ.

Για τον κ. Μητσοτάκη , οι προτεραιότητες είναι απολύτως ξεκάθαρες για την επόμενη χρονιά και αφορούν:

  1. Την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης
  2. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η δημιουργία ενός σύγχρονου ΕΣΥ
  3. Η περεταίρω ανάπτυξη της πολιτικής προστασίας, με δεδομένα τα διαδοχικά προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση
  4. Η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση

Με βάση αυτές τις προτεραιότητες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το νέο κυβερνητικό σχήμα και όπως ανέφεραν στο Χrimaonline.gr υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, όσοι εκ των υπουργών φύγουν, δεν σημαίνει ότι ήταν αποτυχημένοι ή ότι αλλάζει η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει ταχύτερο βηματισμό και άμεσες αποφάσεις σε σειρά ζητημάτων.

Αν σου άρεσε κάνε