«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους με νέα μέτρα

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους με νέα μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:33 Δημιουργία 24/08/21, 08:45
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Νωρίς το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 12 θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτριας, Αναστασίας Κοτανίδου.

Όπως γράφαμε και χθες στο «Xrimaonline.gr», τα μέτρα που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, θα τεθούν σε εφαρμογή το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά ότι έως τότε ενδεχομένως και να σπεύσουν κι άλλοι συμπολίτες μας να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Με την επιστροφή των αδειούχων του καλοκαιριού, εντείνονται οι φόβοι για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ, εν μέσω της υπερμεταδοτικότητας του στελέχους «Δέλτα» και τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων μέρα με τη μέρα ακολουθεί την ανιούσα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ξανά και ξανά πως αυτό το «κύμα» θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, με τους εμβολιασμένους πολίτες να απολαμβάνουν ελευθεριών, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, και να μολυνθούν, δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή θάνατο.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι μόλις σε μία εβδομάδα, την περασμένη, έξι νέοι συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον ύπουλο εχθρό, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Βασιλακόπουλου, γεγονός που επιβεβαιώνει πως και αυτή η ηλικιακή ομάδα, όσο δεν εμβολιάζεται, παραμένει ευάλωτη απέναντι στον ιό.

Το μήνυμα Μαξίμου

Αναφορικά με το σχέδιο που θα ανακοινωθεί εντός ολίγων ωρών, το μήνυμα του Μαξίμου είναι ξεκάθαρο: «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος» όσων αρνούνται τον εμβολιασμό.

«Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, αρνείται τον εμβολιασμό. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει».

Ενδεικτική δε ήταν η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν συζητείται καν η είσοδος τον χειμώνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε χώρους διασκέδασης εστίασης και ψυχαγωγίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δε θα μπορούν να πάνε πουθενά».

Εξήγησε δε ότι δεν πρόκειται για τιμωρία των ανεμβολίαστων, αλλά είναι θέμα διαχείρισης του κινδύνου.

Τα μέτρα

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, αλλά και στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, με την επίδειξη του λεγόμενου covid pass.

Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ή rapid test, που θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα και με προκαθορισμένη τιμή. Αυτό θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο self test την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσα παιδιά άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Ακόμη, οι μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα, θα γίνονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ειδάλλως με εργαστηριακό τεστ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα επαναφέρει το μέτρο «μάσκα παντού», δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους.

«Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Ο κόσμος τη μάσκα δεν την έχει εγκαταλείψει. Με 40 βαθμούς θερμοκρασία, προφανώς δεν είναι εύκολο να φοράς τη μάσκα. Πάμε όμως σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Οικονόμου.

Ραντεβού για 3η δόση με mRNA από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης, κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Σημειώνεται πως η τρίτη δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλια για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις τόσο με mRNA όσο και με AstraZeneca.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει προστασία που φτάνει το 95%. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψη αποτελεί την καλύτερη προστασία και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανή κάλυψη. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοσοποιητικό, ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισες ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες, αλλά υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Σύμφωνα με την ίδια, τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

H τρίτη δόση θα χορηγείται σε συγκεκριμένες ομάδες:

- Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
- Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
- Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ)

Αν σου άρεσε κάνε