Κ. Μητσοτάκης: Άντεξαν οι κρίσιμες υποδομές

Κ. Μητσοτάκης: Άντεξαν οι κρίσιμες υποδομές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:25 Δημιουργία 04/08/21, 08:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ο συνοτνισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:

«Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, η δουλειά που έγινε απ τα πεζοπόρα και στα 4 μέτωπα έφερε καρπούς - το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα άλλα σε ύφεση αλλά υπάρχει ακόμα πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Πλέον τα εναέρια έχουν συγκεκριμένη αποστολή ώστε να πάμε σε οριοθέτηση της κατάστασης»

Ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Ενα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άντρες της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίσαμε μια πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα - είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές, που λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι οι εκκενώσεις δούλεψαν υποδειγματικά, οι υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι.Θέλω να ζητήσω απ'όλους να παραμείνουν σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από δω και στο εξής να είναι όσο γίνεται λιγότερη. Και πάλι ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' σε Πυροσβεστικό σώμα, Αστυνομία, τους εθελοντές μας που είναι τόσοι, που με αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση.

Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Σημειώνεται πως σε λειτουργία βρίσκονται και πάλι τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ που τέθηκαν εκτός λόγω πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Ωστόσο το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Αν σου άρεσε κάνε