«Γκάζι» για τείχος ανοσίας

«Γκάζι» για τείχος ανοσίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:23 Δημιουργία 20/07/21, 11:05
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση «πατάει γκάζι», προκειμένου να ανεβάσει το ποσοστό των εμβολιασμένων στην χώρα, οι πολίτες - στην πλειοψηφία τους – κρίνουν ως θετικό το μέτρο της υποχρεωτικότητας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά και την ανάγκη του χτισίματος ενός τείχους ανοσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση (για τον τηλεοπτικό σταθμό Open), το 54% θεωρεί απαραίτητες τις απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους, ενώ το 39% θεωρεί ότι συνιστούν αδικαιολόγητο διχασμό της κοινωνίας.

Εν τω μεταξύ, η πολιτεία ξεκινά από σήμερα, Τρίτη τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, ενώ ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε χθες σε Μεσσηνία και Αρκαδία, προανήγγειλε την έναρξη των εμβολισμένων και από την ηλικία των 12 ετών.

Όπως διευκρίνισε, πάντως, δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός χαρακτήρας και την τελική απόφαση θα την λαμβάνουν οι γονείς των παιδιών.

Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης του κύματος εμβολιασμών, εντάσσεται επίσης το μέτρο των bonus που θα δοθεί στους επιβάτες των ΜΜΜ, που θα εμβολιαστούν (εκπτώσεις στο κόστος καρτών απεριορίστων διαδρομών) και η καταβολή των 150 ευρώ στους νέους που έχουν ήδη αιτηθεί για να κάνουν το εμβόλιο, ποσό που θα αρχίσει να δίνεται μέσα στην εβδομάδα στους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και η συζήτηση για το επίπεδο των κυρώσεων σε εκείνους που θα επιμείνουν και μετά το πέρας των προθεσμιών που έχουν δοθεί, στην επιλογή τους να μην κάνουν το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν μιλά επισήμως για απολύσεις, αλλά για άδειες άνευ αποδοχών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του χθες εξήγησε πως αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύσουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας.

Απαντώντας δε σε ερώτηση που αφορούσε στις κυρώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, είπε πως «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών». «Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά ότι οι επιλογές της έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών, κάτι που φαίνεται και από την διατήρηση ενός ισχυρού προβαδίσματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Αλκο, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 24,1%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜέΡΑ25 με 3,6%

Η εικόνα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό δεν έχει αλλάξει σημαντικά, με τον κ. Μητσοτάκη να προηγείται με 40% έναντι 22% του κ. Τσίπρα. Το 32% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο.

Για τον νυν πρωθυπουργό το 31% δηλώνει ότι έχει καλύτερη εικόνα από εκείνη που είχε όταν πήγε στην κάλπη. Ίδια ή χειρότερη είναι η σημερινή εικόνα που έχει το 85% των πολιτών για τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν σου άρεσε κάνε