«Συναγερμός» - και - για Πάρο, Σαντορίνη, Κρήτη

«Συναγερμός» - και - για Πάρο, Σαντορίνη, Κρήτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:06 Δημιουργία 19/07/21, 09:52
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, όπως ήταν αυτή με την επιβολή περιορισμών στην Μύκονο, κυβέρνηση και επιστήμονες θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στην προσπάθεια αναχαίτισης του 4ου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η απόφαση για τα μέτρα που προφανώς δυσαρέστησαν την τοπική κοινωνία και τους τουρίστες που επέλεξαν το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων για τις διακοπές τους, ελήφθη μετά από στοιχεία για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο νησί και για τα διαδοχικά κορονοπάρτι που γίνονται σε βίλες, ξενοδοχεία ή ακόμη και σκάφη αναψυχής.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μήνυμα και προς άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Πάρος και η Σαντορίνη, που επίσης έχουν υποδεχθεί πολλούς τουρίστες τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και νομοί της Κρήτης, όπου έχει εμφανιστεί κάθετη αύξηση των κρουσμάτων.

Ωστόσο, το μείγμα των μέτρων μπορεί να διαφοροποιηθεί από περιοχή σε περιοχή, καθώς τα προβλήματα έχουν διαφορετική αφετηρία.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την αύξηση του αριθμού νέων αιτήσεων για εμβολιασμούς μετά και τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, αλλά όπως επισημαίνουν επιστήμονες, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσει η χώρα στο επιθυμητό ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών.

Η επιβολή της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες εργαζομένων παραμένει στο τραπέζι, αλλά δεν θα ληφθεί πριν τις αρχές Αυγούστου, καθώς τότε θα γίνει μια πιο ουσιαστική ανάλυση των στοιχείων.

Πάντως, ήδη κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν ότι εάν κριθεί αναγκαία η διεύρυνση του μέτρου, αυτή θα αφορά καταρχήν τους εκπαιδευτικούς.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του χθες αφού εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απολύσεων εκείνων που θα επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, τόνισε ότι «η αναστολή εργασίας είναι από μόνη της είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να εμβολιαστεί κάποιος που δεν θέλει να χάσει το εισόδημά του».

Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ο κ. Πέτσας είπε ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. «Πιο μεγάλο θέμα είναι των εκπαιδευτικών», τόνισε χαρακτηριστικά . Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, πάντως, ανάλογη συζήτηση είναι σε εξέλιξη και για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, ενώ άμεσες θα είναι οι αποφάσεις - όπως έχει προαναγγείλλει ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής - για εκπτώσεις στα εισιτήρια (κάρτες απεριορίστων διαδρομών) εκείνων που έχουν εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση.

Αν σου άρεσε κάνε