Κρίσιμο 15νθήμερο για εμβολιασμούς και νέο «κύμα»

Κρίσιμο 15νθήμερο για εμβολιασμούς και νέο «κύμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:33 Δημιουργία 14/07/21, 20:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις της η κυβέρνηση σχετικά με τα επιπλέον κίνητρα που θα δώσει στους νέους για να εμβολιαστούν αλλά και το σε ποιες ομάδες πολιτών θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Καλπάζει και φέρνει νέο κύμα η μετάλλαξη Δέλτα

Όλα αυτά την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, που αφορά κυρίως την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στην Γενεύη στην συνεδρίαση της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος» και επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και στην θνητότητα από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Μάλιστα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωση τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων» πρόσθεσε ο Γκεμπρεγέσους.

«Αντεπίθεση» με 433.000 εμβολιασμούς σε 15 μέρες

Την ίδια ώρα στη χώρα μας τα νέα από το «μέτωπο» της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι ευχάριστα καθώς με πηγές από την κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες προγραμματίστηκαν 433.175 νέα ραντεβού πρώτης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών έβαλε τέλος στην κάμψη που είχε αρχίσει να παρατηρείται το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ραντεβού των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 18-25 ετών, για τους οποίους ανακοινώθηκε το Freedom Pass, βάσει του οποίου θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 100.000 νέοι ηλικίας 18-25 ετών έχουν κλείσει ραντεβού.

Στο τέλος του μήνα το «ταμείο»

Βέβαια το «ταμείο» αναμένεται να γίνει στο τέλος του, πριν ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα, καθώς έχουν μπει πλέον στη «μάχη» διάφοροι φορείς, όπως είναι η εκκλησία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να δοθεί εντονότερη μάχη στις ηλικίες 50-59 ετών και στις ηλικίες 18-30 ετών.

Με τον εμβολιασμό να γίνεται ήδη υποχρεωτικός σε όλες τις δομές υγείας, είτε αφορά υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό είτε διαμένοντες αναμένεται οι εμβολιασμοί να αυξηθούν, ενώ οι ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα covid-free καταστήματα εστίασης αναμένεται να παίξουν τον ρόλο τους.

Αντιεμβολιαστές στους δρόμους

Από την άλλη πλευρά το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» κάνει εντονότερη από ποτέ την εμφάνιση του με τη διοργάνωση δύο συλλαλητηρίων την Τετάρτη σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές αριθμούσαν περί τους 4.000, στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Τα συνθήματα τους ήταν επιθετικά εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των νέων μέτρων, ενώ υπήρξαν και υβριστικές λεκτικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει να απομονωθούν αυτές οι φωνές και να πειστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να εμβολιαστεί, εν όψει τόσο της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου όσο και του επερχόμενου χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου κανείς δεν θα ήθελε να δει ένα ακόμα λοκντάουν να επιβάλλεται.

Αν σου άρεσε κάνε