Στ. Πέτσας: «Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο κενό. Γιατί εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε»

Στ. Πέτσας: «Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο κενό. Γιατί εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:17 Δημιουργία 13/07/21, 21:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η στενότερη συνεργασία και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του ιατρικού, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος τέθηκαν στις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης περιοδείας του.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν το Καρπενήσι, όπου συναντήθηκε με τους δημάρχους Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη και Αγράφων, Αλέξανδρο Καρδαμπίκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, επισημαίνοντας τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, προκειμένου να χτιστεί -μέχρι τον Σεπτέμβριο- το απαραίτητο τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί.

«Να μην αφήσουμε άλλο χρονικό κενό. Γιατί εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε. Δεν μετράμε, απλώς, τις μέρες που περνάνε. Αυτό είναι πολύ βασικό και έχει τη σημασία του για όλους -ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας- και για τους νέους μας και για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες τους εμβολιασμούς -με το εμβόλιο της Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson- σε απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στα ορεινά χωριά Κρέντη και Γρανίτσα του δήμου Αγράφων, στην Ευρυτανία. Για τις δύο αυτές ημέρες, έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι από 150 κάτοικοι, ενώ η δράση θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα χωριά της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στους συμπολίτες μας είναι ένα: "Μην αναβάλλετε το ραντεβού σας. Ακόμα και εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς". Εάν στο τέλος της ημέρας, πετύχουμε τα ποσοστά εμβολιασμού που θέλουμε, όλη η χώρα θα είναι πολύ πιο ασφαλής, ιδίως ενόψει του φθινοπώρου, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας στις συναντήσεις του με τους φορείς.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, 'Αρη Τασιό και ακολούθως επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου συνεχάρη και ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για το δύσκολο έργο που επιτελούν, στην πρώτη γραμμή, όλους αυτούς τους τελευταίους δεκαέξι μήνες εν μέσω πανδημίας, ενημερώθηκε για την πορεία των εμβολιασμών στην περιοχή, αλλά και για τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα κατ' οίκον παρακολούθησης ασθενών με κορονοϊό του Κέντρου Υγείας της περιοχής, καθώς και στο νέο πρόγραμμα παρακολούθησης πρώην νοσούντων για το λεγόμενο σύνδρομο Long COVID, την υποστήριξη δηλαδή πρώην ασθενών, έπειτα από βαριά μορφή COVID-19.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στους δύο κεντρικούς άξονες που διέπουν το πνεύμα της εκστρατείας του εμβολιαστικού προγράμματος -το δίπολο επικοινωνία και ουσία- και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν πολλαπλασιαστές του μηνύματος του εμβολιασμού, μέσα από στοχευμένες δράσεις και συντονισμένες ενέργειες. Προανήγγειλε, δε, μεγαλύτερη εμπλοκή των γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ιδίως ως προς το κλείσιμο των ραντεβού.

Τον ρόλο της Εκκλησίας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με τον Μητροπολίτη Καρπενησίου, Γεώργιο και τόνισε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό να πειστούν άνθρωποι, οι οποίοι στρέφονται στον παρηγορητικό ρόλο της Εκκλησίας, στον παρηγορητικό λόγο με τον οποίο μιλάει στις καρδιές των πιστών. Ο Χριστιανισμός έχει πονέσει πάρα πολύ από πολιτικές Πόντιου Πιλάτου και πολιτικές "νίπτω τας χείρας μου". Εδώ, είναι ξεκάθαρη η επιλογή μας: κάνουμε το εμβόλιο, γιατί αυτό βοηθά τον συνάνθρωπό μας. Είναι στην καρδιά της πίστης μας».

Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Πέτσα, στη Μακρακώμη, όπου συναντήθηκε με τον τοπικό δήμαρχο, Γιώργο Χαντζή και τη δήμαρχο Αμφίκλειας, Αθανασία Στιβακτή.

Τελευταίος σταθμός της πρώτης ημέρας της περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ήταν το Κιλελέρ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και δήμαρχο Κιλελέρ, Αθανάσιο Νασιακόπουλο, καθώς και τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νικόλαο Γάτσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας: «Θα πρέπει να απευθυνθούμε με πειθώ, όχι με επιθετικό ή αντιφατικό τρόπο, ίσα-ίσα, σύμμαχοι, να δείξουμε σε όλους όσοι είναι επιφυλακτικοί τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για τον εαυτό τους, τους οικείους τους και για το κοινωνικό σύνολο».

Ερωτηθείς, για τη στόχευση των επιτόπιων περιοδειών και για το εάν ο ίδιος θα ζητήσει από τους δημάρχους να κινητοποιηθούν «πόρτα-πόρτα» σε μία εκστρατεία πειθούς γύρω από τον εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όπως κάνουν οι δημοτικές αρχές εκλογές, θα κάνουμε και το εμβόλιο, πόρτα-πόρτα. Δεν είναι ότι εξετάζουμε το πού θα πάμε μόνο με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού. Πηγαίνουμε εκεί όπου μπορούμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και εκεί όπου μπορούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επισκεφθούμε ταυτόχρονα πολλές περιοχές».

Η τριήμερη περιοδεία του κ. Πέτσα για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος συνεχίζεται, την αύριο και την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε