Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:20 Δημιουργία 24/06/21, 19:13

TAGS

Συμφώνησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να δοθεί περίοδος χάριτος για την μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια των δήμων.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Στη συνεδρίαση πήρε μέρος, σε ξεχωριστή ενότητα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο. Αναφερόμενος στην εξέλιξη που υπήρξε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι χθες, 23/6, καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή τοκοχρεολυσίων, δεν καταβλήθηκαν τα σχετικά ποσά και τα χρήματα παρέμειναν στα ταμεία των δήμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αναμένεται να κατατεθεί και σχετική τροπολογία στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι δήμοι δεν θα καταβάλουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς το υπουργείο Εσωτερικών για να μειωθούν πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εκλεγμένους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, που επιβλήθηκαν λόγω πλημμελούς υποβολής και σύνταξης εσόδων-εξόδων, ζητώντας να υιοθετηθεί αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με εκείνη του άρθρου 42 του νόμου 4447/2016, που αφορούσε τις προγενέστερες του έτους εκείνου δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, και για την εκλογική διαδικασία του Μαΐου-Ιουνίου 2019 και να μειωθούν αντίστοιχα τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Tέλος, στη συζήτηση που υπήρξε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος πρότεινε στην ΚΕΔΕ την οργάνωση μιας συνάντησης για να συζητηθούν θέματα, που, όπως τόνισε, επηρεάζουν τους δήμους και τις πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή του νέου χωροταξικού νόμου, την αύξηση των τιμολογίων ενέργειας, τη βιωσιμότητα λειτουργιών και υπηρεσιών των ΟΤΑ, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων κά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, αφού ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις και τις αποφάσεις που έχει λάβει η ΚΕΔΕ για τα θέματα αυτά, δήλωσε ότι μπορεί να οριστεί νέα συνάντηση, με πρώτο θέμα αναλυτικής συζήτησης το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων και καλύτερη ενημέρωση για τις πτυχές του νομοσχεδίου και τα προβλήματα που έχει καταγράψει και η αρμόδια Επιτροπή της ΚΕΔΕ ότι εγκυμονεί για τους δήμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε