Στην Αθήνα η Φον ντερ Λάιεν, στο «Ελλάδα 2.0» οι προβολείς

Στην Αθήνα η Φον ντερ Λάιεν, στο «Ελλάδα 2.0» οι προβολείς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:38 Δημιουργία 17/06/21, 08:32
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το πρώτο - αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου προγράμματος αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει σήμερα στην Αθήνα, με την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν της έγκρισης του ελληνικού σχεδίου και του χρονοδιαγράμματος εκταμίευσης σημαντικών ποσοστών, αρχής γενομένης από φέτος.

Τους βασικούς άξονες του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» θα τους παρουσιάσει στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αρχαία Αγορά ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα τονίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού που ήδη έχει εκπονηθεί.

Η Αθήνα είναι ένας από τους πρώτους «σταθμούς» της περιοδείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η δε επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά την Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, αποτελεί -σύμφωνα με όσα αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές πηγές σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το Politico, και μια έμμεση επιβράβευση για την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι βέβαιο επίσης ότι στην τοποθέτηση της σήμερα θα τονίσει ότι το πρώτο θετικό βήμα ήταν η έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν για την έγκρισή του και θα υπογραμμίσει την σημασία των επόμενων βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ μιλώντας για το ελληνικό σχέδιο, επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021.

Με βάση τα όσα υποστήριξε προχθές στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί του αρχικού ποσού των περίπου 4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθυνθούν στους τομείς της «πράσινης ανάπτυξης», στην μετάβαση του ελληνικού δημοσίου και των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή , στις υποδομές , αλλά και στην εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων θα έχει το ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Σκυλακάκης, ο οποίος και έθεσε υπό τη έγκριση του πρωθυπουργού το αναλυτικό σχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί και εγκριθεί από την Κομισιόν.

Αν σου άρεσε κάνε