Ν.Χαρδαλιάς: «Οραματιζόμαστε έναν σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας»

Ν.Χαρδαλιάς: «Οραματιζόμαστε έναν σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:00 Δημιουργία 08/06/21, 16:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, καθώς και η ανάγκη που υπάρχει να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης και ετοιμότητας απέναντι στις καταστροφές και στους κινδύνους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού διαλόγου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) και την Παγκόσμια Τράπεζα, μελέτη που έχει εκπονηθεί, με θέμα: «Οικονομία για την πρόληψη καταστροφών και την ετοιμότητα». Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του 2020, ενώ πρόκειται για την πρώτη εκπόνηση μελέτης με αυτό το αντικείμενο, μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για την προώθηση πολιτικών πολιτικής προστασίας, αλλά και δραστηριοτήτων που θα έχουν ως στόχο τη διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών με τον πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και παραγωγικό τρόπο, προς όφελος των χωρών και των πολιτών της ΕΕ. Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας στο θέμα αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την έναρξη της θητείας της, αυτή η κυβέρνηση έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα της την πλήρη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. «Στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει υποφέρει από καταστροφές αξιοσημείωτου μεγέθους και επιπτώσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι μέθοδοί μας και οι αντιδράσεις μας ήταν ανεπαρκείς και αναχρονιστικές. Πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τις ζωές σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Έτσι, από το ξεκίνημά της η σημερινή κυβέρνηση είχε ως κορυφαία προτεραιότητά της την πλήρη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι η μακροχρόνια επένδυση σε συνεκτικές πολιτικές Πολιτικής Προστασίας, που επικεντρώνονται στην πρόληψη και στην ετοιμότητα, προωθούν την ανθεκτικότητα, αλλά συνεισφέρουν και σημαντικά στην οικονομικά αποδοτική διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους δύο άξονες που στηρίζεται η προσέγγιση για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Πρώτα απ' όλα, όπως είπε, χρειάζεται, ένα ολιστικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ικανό να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους συνήθεις κινδύνους που διαχρονικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αλλά επίσης και τους αναδυόμενους νέους κινδύνους. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή που έχει μετατραπεί σε μία κλιματική κρίση με ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. «Η πανδημία δείχνει ότι νέες απειλές ανακύπτουν απροσδόκητα. Συνεπώς χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο δεύτερος άξονας που στηρίζεται η προσέγγιση, είναι το κομμάτι της ταχύτητας. «Η επένδυση στην πρόληψη και στην ετοιμότητα αποτελεί πλέον το επίκεντρο των προσπαθειών μας ώστε να χτίσουμε ένα σύγχρονο και πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την πρόληψη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποτελεί έναν τομέα όπου η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν σημαντική ανεπάρκεια, ωστόσο τώρα βρίσκονται σε διαδικασία διόρθωσης αυτού του ελλείμματος. «Όλες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, δείχνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε μέτρα και δράσεις για την πρόληψη και την ετοιμότητα, εξοικονομούνται 10 με 12 ευρώ του κόστους αποκατάστασης», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Αναλύοντας την προσπάθεια που γίνεται, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δουλεύουν πάνω στο εθνικό τους πλάνο για τη διαχείριση καταστροφών και των κινδύνων με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Εκτός από την εθνική χρηματοδότηση, έχουμε κινητοποιήσει 1,76 δισ. σε κεφάλαια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (595 εκατομμύρια ευρώ), του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2021-2027 (757 εκατ. ευρώ) και του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ (408 εκατ. ευρώ). Αυτό είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο αφιερωμένο στην Πολιτική Προστασία που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ακόμη, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μία επιπλέον πενταετή χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ που θα επικεντρώνεται ολοκληρωτικά σε πολιτικές και δραστηριότητες πρόληψης, οι οποίες θα είναι, κυρίως, μικρής κλίμακας σε τοπικό επίπεδο». Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση δομών και εργαλείων και ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 υπάρχει ένα καινούριο νομικό πλαίσιο που μεταρρυθμίζει ολοκληρωτικά τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχει θεσπιστεί μια νέα, ολοκληρωμένη δομή, η οποία καλύπτει τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο την διαχείριση των καταστροφών και των κινδύνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε