«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για κίνητρα στους εμβολιασμένους

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για κίνητρα στους εμβολιασμένους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:26 Δημιουργία 07/06/21, 10:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ποια κίνητρα εξετάζονται - Στα μέσα του μήνα οι οριστικές αποφάσεις - Όλο το ρεπορτάζ του «Xrimaonline.gr»

Την παροχή προνομίων στους εμβολιασμένους πολίτες, επιστρατεύει ως επιλογή η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να δημιουργηθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού του «τείχος ανόσιας» που θα επιτρέψει στην χώρα μας να αφήσει οριστικά πίσω της την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του μήνα και τα προνόμια που εξετάζονται, είναι μεταξύ άλλων η πιο εύκολη μετακίνηση εντός της χώρας για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ εάν ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο έχει επανέλθει τα τελευταία 24ωρα η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, μς πρώτους τους υγειονομικούς.

Μια τέτοια απόφαση, πάντως, θα ληφθεί αργότερα και πάντα ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξης της επιχείρησης «Ελευθερία». Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ότι «εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες».

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα, που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο ίδιος ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018, όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός, ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Τέλος, επανέλαβε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι αυτή την ώρα το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση, καθώς θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος το προσεχές φθινόπωρο.

Εκτός από τα προνόμια, ανοίγουν από σήμερα, Δευτέρα και άλλες ηλικιακές κατηγορίες, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ξεχωριστή σημασία έχει και το ψηφιακό πιστοποιητικό, που θα ισχύσει για ολόκληρη την ΕΕ από την 1η Ιουλίου ( στην Ελλάδα έχει ήδη τεθεί σε ισχύ) και είναι σαφές ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν πιο εύκολα και πιο άνετα να μετακινηθούν εκτός των συνόρων.

Δεν αποκλείεται δε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να πειστούν είτε αυτοί που καθυστερούν να εμβολιαστούν είτε ανήκουν στην κατηγορία των αρνητών, να κάνουν άμεσα το εμβόλιο και να ανεβεί το σχετικό ποσοστό, γεγονός που αποτελεί και το βασικό κριτήριο για το «τείχος ανόσιας».

Αν σου άρεσε κάνε