Σταθερή η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις

Σταθερή η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:08 Δημιουργία 03/06/21, 08:11
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Παγιωμένη η πρωτιά του Κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία - Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας - Εύσημα για τη διαδικασία εμβολιασμού

Σταθερή παραμένει η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η χώρα αφήνει πίσω της τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας και η κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά στις ζωές των πολιτών.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει παγιωθεί η πρωτιά του κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, οι έρευνες καταγράφουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας, ενώ η κοινή γνώμη επικροτεί την οργάνωση της επιχείρησης εμβολιασμού.

Την εικόνα αυτή προέβαλε και η χθεσινή πανελλαδική δημοσκόπηση (της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ). Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κατέγραψε προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το κυβερνόν κόμμα συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων των πολιτών έναντι του 24,5% που επιλέγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου με 4% και το «Μέρα25», του κ. Βαρουφάκη με 3,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος με 43%, ο κ. Τσίπρας έχει 25% , ενώ «Κανένας» από τους δύο απάντησε το 28% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι πολίτες εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την πιθανότητα αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία και δείχνουν στην πλειοψηφία τους να μην πείθονται από την πιο ήπια ρητορική που υιοθέτησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ειδικότερα, το 38% πιστεύει ότι θα διατηρηθεί η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 47% των πολιτών.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, υπήρξαν αισιόδοξα αλλά και αρνητικά μηνύματα ως προς την πορεία της πανδημίας. Το 49% ανησυχεί για τις μεταλλάξεις , ενώ το υψηλό 71% δηλώνει ότι θα κάνει σίγουρα το εμβόλιο. Από το ποσοστό αυτό, το συντριπτικό 81% απαντά ότι θα εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 63% αξιολογεί θετικά την πορεία και τη εξέλιξη των εμβολιασμών στην χώρα μας, ενώ το 66% αξιολογεί θετικά την οργάνωση και την διαδικασία των εμβολιασμών. Το εξαιρετικά υψηλό 85% από εκείνους που έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο (και άρα έχουν έρθει σε επαφή με όλη την σχετική διαδικασία ) εκφράζει θετικές κρίσεις για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης «ελευθερία».

Στάση συγκρατημένης αισιόδοξος τηρούν οι πολίτες σε ό,τι αφορά την οικονομία το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες είναι μοιρασμένοι ως προς την εκτίμηση τους για το άμεσο μέλλον. Το 45% εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 46% εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Αν σου άρεσε κάνε