Μερική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της ΧΑ

Μερική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της ΧΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:22 Δημιουργία 01/06/21, 15:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

"Στοπ" στη συμμετοχή καταδικασθέντων για εγκληματικές πράξεις σε σημαντικές θέσεις κομμάτων αλλά και στο δικαίωμα του εκλέγειν βάζει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Η τροπολογία αυτή, η οποία δεν αναφέρει αλλά ουσιαστικά "φωτογραφίζει" τα καταδικασμένα για εγκληματικές πράξεις μέλη της Χρυσής Αυγής, προβλέπει τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους, άρα τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, σε όσους καταδικάζονται αμετάκλητα σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, εσχάτη προδοσία, βία κατά εκλογέων, προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας κλπ.) και σε αδικήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Όσοι εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε κόμματα ως πρόεδροι, γενικοί γραμματείς, μέλη διοικούσας επιτροπής και νόμιμοι εκπρόσωποι.

Η τροπολογία αυτή φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής κατά την ψήφιση της στο κοινοβούλιο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να νομοθετήσει την ίδια πρόταση που είχε απορρίψει όταν την πρότεινε η δική του κυβέρνηση, αναμένεται να την υπερψηφίσει.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΚΚΕ, επιφυλάχθηκαν προς το παρόν να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και αναμένεται να πάρουν θέση τις επόμενες ημέρες.

Αν σου άρεσε κάνε