«Κλειδώνει» το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

«Κλειδώνει» το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 31/05/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν άμεσα οι τουρκικές προκλήσεις θα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα, Δευτέρα κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Δένδια.

Μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στον Έβρο και στο Αιγαίο, η γειτονική χώρα πιεσμένη από εσωτερικά προβλήματα αλλά και λόγω της έλλειψης ισχύων συμμαχιών, εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα, αλλά είναι άγνωστο ακόμη με ποιους όρους.

Οι ρητορικές προκλήσεις από την Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζονται, γεγονός που καθιστά άκρως επιφυλακτική την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα νωρίς το πρωί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα σημειώσει ότι πάγια πρόθεσή του είναι να υπάρξει νηνεμία στις σχέσεις με την Τουρκία, να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να υπάρξει συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το εμπόριο και ο τουρισμός.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά και να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Χθες, πάντως, ο Τσαβούσογλου συνέχισε τον χορό των προκλήσεων και ευρισκόμενος στην Θράκη για ιδιωτική επίσκεψη, επανέφερε την ρητορική περί δήθεν «τουρκικής μειονότητας».

Ειδικότερα, μετά τις επαφές του στο τουρκικό προξενείο ο Τούρκος υπουργός βρέθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.

«Επισκεφτήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους», έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Αργά το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα, όπου δείπνησε με τον κ. Δένδια σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη.

Ο θερμός εναγκαλισμός των δυο ανδρών λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο, ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα ενσταντανέ σε επίπεδο εικόνας. Η ουσία θα υπάρξει στις επαφές που θα γίνουν σήμερα, ενώ και από τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά από την συνάντηση μεταξύ των δυο υπουργών, θα φανεί και το κλίμα που επικράτησε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου μετά από την αντιπαράθεση που είχαν δημοσίως στην Άγκυρα, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ προκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του, μιλώντας και τότε για την ύπαρξη «τουρκικής

Αν σου άρεσε κάνε