ΕΛΠΕ: Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του δ.σ.

ΕΛΠΕ: Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του δ.σ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:57 Δημιουργία 26/05/21, 20:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τροπολογία για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα ΕΛΠΕ κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αξιώνοντας αλλαγές στο δικαίωμα ορισμού των μελών στο διοικητικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία περιλαμβάνει τα εξής:

Το δημόσιο αξιοποιεί πλήρως τα όρια που θέτει ο 4548/18 για τα οριζόμενα μέλη του ΔΣ και αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει απευθείας τα 2/5 αυτού.

Το δημόσιο προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ ώστε τελικά αυτό να καταλαμβάνει το 50%+1 των εδρών του ΔΣ (η πρότασή του προς τη ΓΣ θα καλύπτει τις έδρες από τα 2/5 που ορίζονται έως το 50%+1).

Το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί τα δικαιώματα των παραγράφων 1, 2 και 3 λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας του ν. 4548/2018, τα κριτήρια καταλληλότητας του ν. 4706/2020 καθώς και την πολιτική καταλληλότητας της εταιρείας.

Αναπληρώνονται άμεσα τα μέλη του ΔΣ που ορίζονται απευθείας από το Δημόσιο σε περίπτωση παραίτησης ή έκλειψης τους για οποιοδήποτε λόγο.

Το σωματείο εργαζομένων προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ σε ποσοστό 15% και καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει εάν επιλέγει να προστατεύσει τελικά το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου στον στρατηγικό Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ή του ιδιώτη, παραχωρώντας του τα δικαιώματα του Δημοσίου» επισημαίνεται στη συνοδευτική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προτείνει την αλλαγή του άρθρου 20 για την εκλογή-σύνθεση των μελών του δ.σ., προτείνοντας το δημόσιο να διορίζει τα 4 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου (σ.σ. δηλαδή 2/5). Τα υπόλοιπα επτά μέλη θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ ή οποιουδήποτε άλλου συνδεδεμένου προσώπου.

Οι προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ εστάλησαν στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων των ΕΛΠΕ, με αιχμή του δόρατος την κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων και με αιτιάσεις ότι το Δημόσιο απεμπολεί δικαιώματα σε μια στρατηγικής σημασίας εταιρεία.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, από την πλευρά της, έχει προτείνει την εκλογή όλων των μελών του δ.σ. απ’ όλους τους μετόχους, χωρίς να προβλέπεται ειδική πρόνοια για τους εκπροσώπους του δημοσίου.

«Το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ, αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τη διοίκηση, σχολιάζοντας την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.

H κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις, θα λάβει χώρα στις 28 Μαΐου. Τα ΕΛΠΕ ελέγχονται κατά 47% από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings S.A. συμφερόντων της οικογενείας Λάτση, κατά 35% από το ΤΑΙΠΕΔ, κατά 5,3% από Έλληνες θεσμικούς, κατά 3,4% από ξένους θεσμικούς και κατά 8,8% από ιδιώτες επενδυτές.

Αν σου άρεσε κάνε