ΕΕ Σύνοδος

Στο «τραπέζι» της Συνόδου το Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:18 Δημιουργία 25/05/21, 11:00

Ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης το Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Επί τάπητος και η βοήθεια της ΕΕ προς τρίτες χώρες

Η χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού θα τεθεί, μεταξύ άλλων, προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που αρχίζει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες.

Με την εισαγωγή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούν να διευκολύνουν τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, μια εξέλιξη που αφορά ιδιαίτερα τις χώρες με αυξημένη καλοκαιρινή τουριστική κίνηση, όπως η Ελλάδα.

«Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά (σ.σ. εμβολιασμού κατά της) COVID είναι ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε στην επιστολή του προς τους 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις νέες μεταλλάξεις και ετοιμότητα για δράση, ανάλογα με τις ανάγκες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και η βοήθεια της ΕΕ προς τρίτες χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς από πλευράς της Ένωσης υπάρχει σχέδιο για δωρεά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προς χώρες εκτός Ευρώπης, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνες τους σε ανάλογες αγορές.

Στη σύνοδο θα συζητηθεί και η πρόοδος του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά όπως είναι φυσικό όλες οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στον απόηχο της απαγωγής του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς από τις αρχές της χώρας του.

Αν σου άρεσε κάνε