Ποια μέτρα ανακοινώνονται για δάση, εμπρηστές και πληγέντες από τις φωτιές

Ποια μέτρα ανακοινώνονται για δάση, εμπρηστές και πληγέντες από τις φωτιές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:57 Δημιουργία 24/05/21, 08:52
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Άμεσα αναδασωτέα θα κηρυχθεί η περιοχή σε Κορινθία και Αττική, θα υπάρξει δέσμη μέτρων στήριξης για όσους είδαν την ακίνητη περιουσία τους να καταστρέφεται, ενώ θα δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πιστοποίηση των ζημιών

Συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την προστασία των δασών της χώρας ενόψει του καλοκαιριού όσο και για την αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής από την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη μια το μεσημέρι στην πολιτική προστασία υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η περιοχή σε Κορινθία και Αττική που κάηκε στην τελευταία πυρκαγιά, θα κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα, προκειμένου να μην υπάρξει το φαινόμενο των αυθαιρέτων κατοικιών, θα υπάρξει δέσμη μέτρων στήριξης για όσους είδαν την ακίνητη περιουσία τους να καταστρέφεται, ενώ θα δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πιστοποίηση των ζημιών από κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη έντασης των ελέγχων σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με ευθύνη των κατά τόπους περιφερειών, αλλά και την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται σήμερα να γίνει και η ανακοίνωση σημαντικών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν προς τις αναδασώσεις περιοχών, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές κατά το παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι ένα σημαντικό μέρος των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα δοθεί για την «πράσινη ανάπτυξη», μέρος της οποίας είναι και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου έχει καταστραφεί.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές αλλά και για εκείνους που προκαλούν λόγω αμέλειας πυρκαγιές (όπως έγινε στο Σχινό Κορινθίας).

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 Δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Εκτός από την σύσκεψη αυτή, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει σήμερα σε μια εξαιρετικά σημαντική διάσκεψη. Πρόκειται για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο τις Βρυξέλλες, με το «πράσινο πιστοποιητικό» να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ουσιαστικά αναμένεται η τυπική επικύρωση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού από τους ηγέτες, κάτι που θα ανοίξει με ασφάλεια τα σύνορα της Ευρώπης ενόψει του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει στην καθιέρωση αυτού του εγγράφου, το οποίο θα φέρουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μοριακό τεστ έως 72 ώρες πριν το ταξίδι τους σε χώρες της ΕΕ.

Ήδη η ΕΕ έχει εγκρίνει το πιστοποιητικό για τις επισκέψεις στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε