Επιστροφή στην κανονικότητα με ράλι εμβολιασμών και αυξημένο testing

Επιστροφή στην κανονικότητα με ράλι εμβολιασμών και αυξημένο testing

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:53 Δημιουργία 13/05/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Από αύριο, Παρασκευή καταργούνται τα SMS για μετακινήσεις και ψώνια - «Ανοίγουν» οι νομοί - Σε ισχύ το πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί - Τι προβλέπει το σχέδιο για τον τουρισμό

Στην τελική ευθεία για την επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπαίνει η χώρα, καθώς ο ένας μετά τον άλλο αίρονται οι αυστηροί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί επί πολλούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το «ράλι» εμβολιασμών, ενώ σημαντικό «όπλο» σε αυτή την σημαντική χρονική συγκυρία αποτελούν τα αυτό-διαγνωστικά τεστ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση , δια του κ. Άκη Σκέρτσου από την Παρασκευή, 24 ώρες πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ξεκινά η άρση περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις και τα ψώνια, επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται με αρνητικό τεστ κάθε τύπου (ράπιντ, σελφ ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης.

Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος έκανε γνωστό ότι το πράσινο πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με την εξαιρετικά σημαντική επιλογή του πρωθυπουργού να κινηθούν άμεσα οι εμβολισμοί όλων των κατοίκων των νησιών της χώρας, δημιουργεί ένα πλέγμα ασφαλείας για την Ελλάδα, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ σήμερα ο Χάρης Θεοχάρης θα ανακοινώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα ισχύσουν για όλους τους τομείς του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, ο υπουργός Τουρισμού θα καταστήσει υποχρεωτικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και γενικότερα στα τουριστικά καταλύματα, θα καθιερωθούν τα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση και στις αίθουσες των ξενοδοχείων, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στα νησιά, έτσι ώστε παρά το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, να έχουν την ίδια «ασπίδα» με τους νησιώτες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα περιμένει θετικά νέα τόσο από το Λονδίνο όσο και από το Βερολίνο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην «πράσινη» κατηγορία, γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τουρίστες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά το ταξίδι τους στην χώρα μας.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο κ. Σκέρτσος για την ανακοίνωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, επεσήμανε ότι οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν εκτόνωση, παρά την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών.

Τα self test, είπε, αποδείχθηκαν σημαντικό εργαλείο, καθώς 11.532 πολίτες έχοντας κάνει το συγκεκριμένο τεστ, επιβεβαίωσαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό. «Είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο, ώστε στα τέλη Μαϊου να υψώσουμε το πρώτο τείχος προστασίας. Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου». Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος έκανε εκτενή αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στην περσινή και τη φετινή χρονιά, όσον αφορά την άρση των μέτρων.

Αν σου άρεσε κάνε