Στην τελική ευθεία για το στοίχημα του τουρισμού - «Κλειδιά» πιστοποιητικό και καραντίνα

Στην τελική ευθεία για το στοίχημα του τουρισμού - «Κλειδιά» πιστοποιητικό και καραντίνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:53 Δημιουργία 11/05/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Λίγα 24ωρα πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν - Την Πέμπτη στο «φως» τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τον Χ. Θεοχάρη - «Εργαλείο για ταξίδια χωρίς να χρειάζεται καραντίνα», το μήνυμα του πρωθυπουργού για το «πράσινο πιστοποιητικό»

Την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των τουριστικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές αλλά και του κρατικού μηχανισμού, επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης την Πέμπτη, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι πύλες της χώρας, θα παρουσιάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια όλης της τουριστικής σεζόν.

Κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η καθιέρωση του «πράσινου πιστοποιητικού», το οποίο έχει θέσει μετ’επιτάσεως ο πρωθυπουργός σε όλα τα ευρωπαϊκά fora, αλλά και ο περιορισμός της καραντίνας, όταν οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στις χώρες τους.

«Αγκάθι» παραμένει η στάση της Μεγάλης Βρετανίας που εξακολουθεί να έχει την χώρα μας στην «πορτοκαλί» κατηγορία, κάτι που σημαίνει πως όσοι Βρετανοί επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα μια εβδομάδα, αμέσως μόλις επιστρέψουν στην χώρα τους.

Ο κ. Θεοχάρης θα βρεθεί στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη και θα εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και το ράλι των εμβολιασμών, ευελπιστώντας ότι πολύ άμεσα η Μεγάλη Βρετανία θα εντάξει την Ελλάδα στις «πράσινες περιοχές».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ηγηθεί της προσπάθειας και για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών στον τουρισμό με χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, χαρακτήρισε χθες - μιλώντας μαζί με τον Ισπανό ομόλογο του κ. Πέδρο Σάντσεθ στο Οικονομικό forum των Δελφών - ως ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς.

Σημείωσε δε ότι η τεχνική επεξεργασία στην Ευρώπη για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό σημείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Οι πολίτες θα θέλουν να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς περιορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σκοπός του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το πως οι ίδιες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τους πολίτες τους που εμβολιάζονται.

«Είναι εργαλείο για ταξίδια χωρίς να χρειάζεται καραντίνα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι τα μέτρα ασφαλείας και όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες (όσον αφορά για παράδειγμα το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης) θα ισχύουν και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. «Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα όταν έρχεσαι για διακοπές ή όταν επιστρέφεις στη χώρα σου από αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, εκφράζοντας και πάλι τη σταθερή θέση του για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων. «Έραψα ένα άρθρο πριν ένα χρόνο, λέγοντας ότι πρέπει να είναι παγκόσμιο αγαθό», υπενθύμισε.

Αν σου άρεσε κάνε