Κυπριακό: Χαμηλά ο πήχης για την πενταμερή στη Γενεύη

Κυπριακό: Χαμηλά ο πήχης για την πενταμερή στη Γενεύη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:22 Δημιουργία 27/04/21, 20:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με χαμηλά τον πήχη ξεκίνησε στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η διάσκεψη ξεκίνησε με την συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα ακολουθήσει αυτή με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Κατά την αναχώρησή του ο Ερσίν Τατάρ είπε: «πάμε να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε» και προανήγγειλε ότι θα κάνει δηλώσεις.Νωρίτερα ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας από την Άγκυρα σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί, δήλωσε ότι υπερασπίζεται την λύση δύο κρατών και αυτό είναι «ένα στάδιο, μια ιστορία, ένα ορόσημο», προσθέτοντας ότι έχε ετοιμάσει ομιλία 20 σελίδων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ρεαλιστής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο ΓΓ είναι ρεαλιστής. Αυτό είναι ένα θέμα που γνωρίζει καλά. Έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις προηγουμένως, έτσι είναι ρεαλιστής».

Ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε πως σκοπός της άτυπης διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ώστε τα μέρη να διαπραγματευτούν για μια διαρκή λύση του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλεπτό ορίζοντα.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ επιθυμεί να αναλάβει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο ΓΓ θα προχωρήσει με βάση τα αποτελέσματα των άτυπων συνομιλιών.

Στην άτυπη πενταμερή δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.

Αν σου άρεσε κάνε