Κινητοποίηση πόρων 57 δισ., 200.000 θέσεις εργασίας και 7 μονάδες στο ΑΕΠ

Κινητοποίηση πόρων 57 δισ., 200.000 θέσεις εργασίας και 7 μονάδες στο ΑΕΠ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:55 Δημιουργία 31/03/21, 11:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Θα δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός - «Αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη»

Ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας, είναι το Σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης, που παρουσιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως έχει «ρηξικέλευθο χαρακτήρα», γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όπως είπε.

«Μιλούμε για συνολικό ποσό 57 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, με δύο όρους: αφενός, όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου, πρέπει να βάζει και δικά του χρήματα προκειμένου να αναλάβει μέρος του ρίσκου και αφετέρου, όλα τα σχέδια που θα εγκριθούν, θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.

Έκανε λόγο για «εμβληματικές δράσεις και συμβολικές, με βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία». Για παράδειγμα, όπως είπε, στην πράσινη μετάβαση δίνεται το 37% των πόρων, ενώ στάθηκε σε οδικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε-65 και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Κρίσιμες, είπε, είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων και η προστασία της βιοποικιλότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της πρωτογενούς παραγωγής μας (π.χ. αρδευτικά δίκτυα), η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων, τα προγράμματα για κατ’ οίκον περίθαλψη, η δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά και η αναβάθμιση ΚΕΚ και επέκταση της δια βίου μάθησης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «εύρος παρεμβάσεων και καθολικό χαρακτήρα αυτών» και επεσήμανε ότι «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης δημιουργεί μια νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Είναι σαφές ότι δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά και ένα ανυπολόγιστο συμβολικό κεφάλαιο, σηματοδοτώντας τη ρήξη με καθεστωτικές αντιλήψεις».

Υπογράμμισε τις «γενναίες τομές, που πατάνε πάνω στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Οι κατευθύνσεις και διακλαδώσεις του σχεδίου έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν την Ελλάδα, είναι από Έλληνες για Έλληνες, η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Δίνεται έμφαση στις πολιτικές αλληλεγγύης, τακτοποιεί και διαρθρωτικές εκκρεμότητες δεκαετιών. Ο σχεδιασμός του μεγάλου άλματος είναι μόνο η αρχή, το νήμα του θα κοπεί μόνο όταν όλοι οι πόροι του έχουν απορροφηθεί το 2026. Μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας στη δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Η προσπάθεια που ξεκινά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «σημαίνει μεγαλύτερο πλούτο για όλους, περισσότερες δουλειές κυρίως για τους νέους και καλύτερη καθημερινότητα για τον καθένα».

Το σχέδιο, είπε ο πρωθυπουργός, θα συζητηθεί στη Βουλή και μετά την έγκρισή του από τα ευρωπαϊκά όργανα, «θα έρθει ξανά για συζήτηση με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τη μορφή του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα, η εμβέλειά του μετριέται όχι με θητείες αλλά με δεκαετίες. Είναι ευκαιρία για δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί».

Αν σου άρεσε κάνε