Σταδιακό ελεγχόμενο άνοιγμα από το Σάββατο

Σταδιακό ελεγχόμενο άνοιγμα από το Σάββατο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:23 Δημιουργία 31/03/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σάββατο, ξεκινά η χαλάρωση των περιορισμών - Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και νομοί - Αύριο οι ανακοινώσεις από Ν. Χαρδαλιά

Ο αριθμός - ρεκόρ που κατέγραψαν χθες τα κρούσματα κορονοϊού, δεν θα ανατρέψει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον σχεδιασμό κυβέρνησης και επιστημόνων για την σταδιακή επιστροφή ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων που είχαν απαγορευτεί στο πλαίσιο του αυστηρού lockdown.

Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να υπάρξουν βαλβίδες αποσυμπίεσης και για οικονομικούς και για ψυχολογικούς λόγους. Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί, που θεωρούν ότι σε αυτή την φάση ίσως είναι προτιμότερο ένα απολύτως ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριότητα παρά η συνέχιση ενός lockdown που έχει σαφή και αναγνωρισμένα από όλους προβλήματα στην εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης , που για την υλοποίηση της θα πρέπει να έχει το «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αφορά:

-Την άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις από το αμέσως προσεχές Σαββατοκύριακο.

-Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση ζητεί κανονικό άνοιγμα με την χρήση ειδικού πενταψήφιου αριθμού (13032) και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, αλλά πολλοί εκ των επιστημόνων εισηγούνται την μέθοδο του click away, σε πρώτο χρόνο.

-Την επιστροφή της δια ζώσης διδασκαλίας στα λύκεια από την Δευτέρα, 12 Απριλίου, έχοντας προηγουμένως καταστήσει υποχρεωτικά τα self tests για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

-Το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

-Την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνολική αλλαγή πολιτικής, που υπαγορεύεται από τις οικονομικές ανάγκες συγκεκριμένων - μεγάλων κοινωνικών ομάδων, αλλά και από την ανάγκη βελτίωσης της ψυχολογίας των πολιτών, που βρίσκονται υπό πίεση τον τελευταίο χρόνο.

Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από την σύσκεψη που θα κάνουν σήμερα οι επιστήμονες. Αργά το απόγευμα θα καταθέσουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση και αύριο, ο κ. Χαρδαλιάς θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν την κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα και η πλειοψηφία ζητεί να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο. Για την κυβέρνηση σημαντικό ρόλο παίζουν και τα οικονομικά μεγέθη, καθώς δεν είναι λίγες οι απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε εβδομάδα που η αγορά παραμένει κλειστή.

Αν σου άρεσε κάνε