Μήνας επανεκκίνησης ο Απρίλιος

Μήνας επανεκκίνησης ο Απρίλιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 29/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τα self tests «ξεκλειδώνουν» λιανεμπόριο και Γυμνάσια-Λύκεια - Διχάζει τους λοιμωξιολόγους η ταυτόχρονη επανεκκίνηση - Παίρνει σειρά και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στα τέλη Απριλίου

Με βασικό «όπλο» τα self tests που θα βρίσκονται στα φαρμακεία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναζητούν την χρυσή τομή, έτσι ώστε και «βαλβίδα αποσυμπίεσης» να ανοίξουν, επιτρέποντας κάποιες δραστηριότητες και να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορούν την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ταυτόχρονα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ήδη έτοιμος να θέσει σε λειτουργία τον ξεχωριστό πενταψήφιο κωδικό (13032), με τον οποίοι οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται για ψώνια στα καταστήματα, ενώ η Νίκη Κεραμέως κατέστησε ήδη σαφές ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν self tests την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, η συζήτηση αφορά Γυμνάσια και Λύκεια πρωτίστως, καθώς αυτές οι βαθμίδες έχουν μείνει κλειστές για περισσότερο καιρό από ότι τα Δημοτικά.

Από την πλευρά της, η Αροστοτελία Πελώνη επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η αποσυμπίεση των πολιτών και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί το απαραίτητο μίγμα μέτρων.

Στο πεδίο των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, το κλίμα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μεγάλο το ρίσκο του ανοίγματος όλων των δραστηριοτήτων ταυτόχρονα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος τάχθηκε υπέρ ενός πιο προσεκτικού ανοίγματος με αφετηρία το λιανεμπόριο. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής με βάση την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την αλλαγή της ώρας.

«Με ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ και των self tests και τους εμβολιασμούς έρχονται πολύ περισσότερα εμβόλια, ελαττώνεται ο επίνοσος πληθυσμός και αυξάνεται ο άνοσος, αυτά είναι πολύ σοβαρά εργαλεία με βάση πάντα και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σίγουρα όμως τα όπλα που έχουμε μας οδηγούν σε πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό, θα τα δούμε» τόνισε ο κ. Γώγος.

«Ελπίζω» - συνέχισε ο καθηγητής - «αυτά τα θετικά σημεία με τα εξιτήρια τις εισαγωγές κλπ. να συνεχίσουν για να μπορέσουμε στο τέλος της εβδομάδας να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε κάποιες άρσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την Τετάρτη (νωρίτερα σχετικά με άλλες φορές), προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις και νζ κάνει την τελική της εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών, αλλά δεν θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι δραστηριότητες. Το προβάδισμα το έχει το λιανεμπόριο, θα ακολουθήσουν άμεσα τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και προς το τέλος Απριλίου, είναι πιθανόν να ανοίξει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Αν σου άρεσε κάνε