Η στρατηγική των self tests: Για ποιους είναι υποχρεωτικά και τι διαδικασία ακολουθείται

Η στρατηγική των self tests: Για ποιους είναι υποχρεωτικά και τι διαδικασία ακολουθείται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:10 Δημιουργία 26/03/21, 18:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στόχος η εύρεση των ασυμπτωματικών - Από αρχές Απριλίου στα φαρμακεία - Ενδεχομένως να δοθεί προτεραιότητα στους άνω των 67 ετών τις πρώτες ημέρες

Υποχρεωτική θα είναι η διενέργεια των τα self tests, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές Απριλίου και για δύο μήνες στα φαρμακεία, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε ναυτιλία, εστίαση και τουρισμό.

Στόχος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, είναι η εύρεση των ασυμπτωματικών, που είναι περίπου ένας στους τρεις φορείς του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Θα βοηθήσει δε στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε δε ότι για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών τις πρώτες ημέρες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε