Γερμανία: Η δημοτικότητα του CDU έχει πάρει την... «κατιούσα»

Γερμανία: Η δημοτικότητα του CDU έχει πάρει την... «κατιούσα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:14 Δημιουργία 24/03/21, 14:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτική είναι η πορεία της δημοτικότητας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μειώθηκε κατά τρεις μονάδες αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που βγήκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Μάλιστα, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό, ενώ οι «Πράσινοι» πλησιάζουν επικίνδυνα.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία προέρχεται από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού αυξάνεται, κάτι που αντανακλάται στην πτώση της δημοτικότητας των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν δει τη στήριξή τους να μειώνεται κατά εννέα μονάδες μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), συγκεντρώνουν το 26% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa. Να υπενθυμίσουμε ότι στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου η Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην καγκελαρία.

“Η Ένωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση”, είναι ο τίτλος του περιοδικού Focus Online.

Παράλληλα το CDU υπέστη ιστορικές ήττες σε δύο περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις νωρίτερα αυτό τον μήνα εξαιτίας της αγανάκτησης από τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 και των παρατεταμένων lockdown, αλλά και εξαιτίας ενός σκανδάλου αγοράς προστατευτικών μασκών από εταιρεία στέλεχος της οποίας είναι ο σύζυγος του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν.

Η δημοτικότητα των Πράσινων αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 22% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Forsa το διάστημα 16 με 22 Μαρτίου για λογαριασμό του RTL/ntv.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU, παραμένουν σταθερά στο 16%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) είδαν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται δύο μονάδες και να φτάνει το 10%. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)και το αριστερό Die Linke παραμένουν στο 10% και 8% αντίστοιχα.

Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης οι Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP, το κόμμα που προτιμούν ως εταίρο. Ίσως χρειαστεί να συμμαχήσουν με τους Πράσινους ή τους Πράσινους και το FDP.

Αν σου άρεσε κάνε