Αλλαγή στρατηγικής σε τρεις πυλώνες: «αποσυμπίεση», testing και 1,5 εκατ. εμβολιασμούς

Αλλαγή στρατηγικής σε τρεις πυλώνες: «αποσυμπίεση», testing και 1,5 εκατ. εμβολιασμούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:00 Δημιουργία 20/03/21, 10:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Τι αλλάζει από σήμερα στο ωράριο κυκλοφορίας - Ανοίγουν πάρκα, κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι - Πως μεταβαίνουμε - Ατομικά rapid tests από τέλη του μήνα στα φαρμακεία

Σε αλλαγή στρατηγικής με ένα νέο μείγμα μέτρων που βασίζεται σε τρεις «πυλώνες» για τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση, μετά και από τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Πρόκειται για αλλαγές ως προς το υφιστάμενο lockdown, με στόχο τη διαχείριση της ψυχικής κόπωσης των πολιτών, καθώς η παρατεταμένη καραντίνα δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά αντίθετα έχει εξαντλήσει, μεταφέροντας έτσι τις εστίες μετάδοσης εντός των σπιτιών.

Άλλωστε, το μήνυμα που εστάλη εκ νέου κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από το «μέτωπο» του κορονοϊού, είναι πως η μεγαλύτερη διασπορά γίνεται σε συγκεντρώσεις στα σπίτια, εκτός βέβαια από τους χώρους εργασίας. Συνεπώς, αναζητήθηκαν τρόποι εκτόνωσης των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, τώρα που και ο καιρός θα είναι «σύμμαχος».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γίνεται λόγος για «ανάσες ελευθερίας«» και για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», δίχως να εκπέμπεται το μήνυμα της «χαλάρωσης», με σύσταση για μεγάλη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σε μία περίοδο, όπου η πανδημία βρίσκεται στην απόλυτη κορύφωσή της.

Μέτρα, λοιπόν, τα οποία θα εφαρμόζονται παράλληλα με τη στρατηγική του αυξημένου testing και των εμβολιασμών, οι οποίοι αναμένεται να «τρέξουν» με ταχύτατους ρυθμούς από τον Απρίλιο, με στόχο το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας έως τον προσεχή Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό ανακοίνωσε χθες ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στη μάχη κατά του ιού, το ατομικό rapid test που θα είναι προσβάσιμο στα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο κάθε πολίτης μέσω του αριθμού του ΑΜΚΑ θα μπορεί να προμηθεύεται ένα ατομικό rapid test την εβδομάδα, δωρεάν, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος τον εαυτό του, προστατεύοντας παράλληλα την οικογένειά του και τους συμπολίτες του.

Όπως τόνισε ο Άκης Σκέρτσος, με αυτή την τακτική θα μπορεί να ανέβει ο αριθμός των τεστ από 300.000 που είναι σήμερα ανά εβδομάδα δυνητικά σε10 εκατ.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του Απριλίου θα γίνουν ακόμη 1,5 εκατομμύριο δόσεις, με τον κ. Σκέρτσο να προαναγγέλλει πολλά «ελεγχόμενα ανοίγματα» κατά τον ερχόμενο μήνα, καθώς θα βρισκόμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης με καλές καιρικές συνθήκες.

Τα μέτρα «αποσυμπίεσης»

Από σήμερα, Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ τόσο τα ΣΚ όσο και τις καθημερινές και θα επεκτείνεται έως τις 5 τα ξημερώματα.

Παράλληλα, την Δευτέρα, 22 Μαρτίου ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παιδικές χαρές και θα επιτρέπεται και το ψάρεμα σε παραλιακούς Δήμους.

Αναφορικά με τα δύο πρώτα, οι επισκέψεις των πελατών θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού και υπό τα αυστηρά, γνωστά μέτρα προστασίας. Θα γίνεται χρήση του κωδικού «6» και θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και με ΙΧ, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Από Δευτέρα 22/3 στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου "πολύ αυξημένου κινδύνου", επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων & περιποίησης άκρων. Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6», τονίζεται από το υπουργείο.

Πιο αναλυτικά:

-Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00

-Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα, κατόπιν ραντεβού, με κωδικό «6» και για διαδημοτική μετακίνηση.

-Από σήμερα ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα πάρκα με χρήση μάσκας και sms στο «6», χωρίς χρήση οχήματος (μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα)

-Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

-Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.

Αν σου άρεσε κάνε