Γιατί προκρίνεται τώρα συντεταγμένο «άνοιγμα»

Γιατί προκρίνεται τώρα συντεταγμένο «άνοιγμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:27 Δημιουργία 18/03/21, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το συντεταγμένο - προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων προκρίνουν τελικά κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι το lockdown είναι αδύνατον να επιβληθεί απόλυτα και να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Έτσι, μεταξύ ενός συντεταγμένου ανοίγματος και των ανεφάρμοστων περιορισμών, επιλέγεται το πρώτο, κάτι που εκτός απροόπτου θα επιβεβαιωθεί αύριο, Παρασκευή με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά την σύσκεψη της επιτροπής.

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και η αλλαγή των περιορισμών κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα είναι τα πρώτα μέτρα, θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο στα τέλη του μήνα και τα σχολεία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων και την ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία της χώρας, κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν στο ότι δεν έχει νόημα η παράταση ενός συνολικού lockdown από την στιγμή που δεν τηρείται.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που υπάρχουν, όταν η αγορά άνοιξε και οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής η κατάσταση δεν ήταν τόσο επιβαρυμένη.

Την ίδια ώρα, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται σταθερά και στις απλές κλίνες, ενώ οι κενές ΜΕΘ είναι πλέον ελάχιστες.

Ο κ. Κικίλιας προχώρησε χθες σε νέα συμφωνία με ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου να υποστηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα έδωσε διορία 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς για να προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους, σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα καταφύγει στο μέτρο της επίταξης.

Όπως τόνισε ο υπουργός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το δυναμικό του ΕΣΥ δίνει καθημερινή μάχη, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι «το τέλος της κρίσης είναι κοντά», αφού η πορεία των εμβολιασμών συνεχίζεται απρόσκοπτα και είναι το κλειδί για την πορεία. «Τον Απρίλιο θα κάνουμε ενάμισι εκατομμύριο εμβολιασμούς και έχουμε ήδη 1.340.000 εμβολιασμούς και στον αριθμό εμβολίων του Απριλίου δεν περιλαμβάνονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε νέα έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην προσπάθεια του ΕΣΥ, δίνοντας διορία 48 ωρών για τουλάχιστον 200 εθελοντές. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ και κλινών covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 1.000 ασθενείς παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες στο ΕΣΥ, στην Αττική, ενώ το νοσοκομείο Ερυθρός γίνεται αποκλειστικά για covid ασθενείς.

Αν σου άρεσε κάνε