Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε πίσω από τις διαδηλώσεις, «ψαρεύετε» νέες «πλατείες»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε πίσω από τις διαδηλώσεις, «ψαρεύετε» νέες «πλατείες»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:47 Δημιουργία 12/03/21, 11:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ευθύνες για τις πρωτοφανείς κοινωνικές αναταράξεις των τελευταίων ημερών επέρριψε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον αρχηγό της ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να «στήσει» νέες πλατείες αγανακτισμένων.

«Ψαρεύετε στα θολά νερά της πανδημίας για να στήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία με αφορμή τον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Ν. Σμύρνη, και επιστρέφοντας το «κατηγορώ» του αντιπάλου του περί «φανατισμού» και «υποκρισίας».

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος και το κόμμα του κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, δίχως να σέβονται τις προσπάθειες ενός ολόκληρου λαού κόντρα στον κοινό εχθρό, τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να λάβει καθαρή θέση απέναντι στις διαδηλώσεις και απέναντι σε εκείνους που επιδιώκουν την αναταραχή.

«Συγνώμη για τα περιστατικά βίας»

«Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας, και για τη δική μου διακυβέρνηση και για τη δική σας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Είχατε μια ευκαιρία κ. Τσίπρα να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά λέτε ότι σας ενδιαφέρει, την ενότητα», δήλωσε.

Επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του χρησιμοποίησε 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι πολίτες, μετά και τα γεγονότα στη Νέα Σμύρν, όπου ο 27χρονος αστυνομικός κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, δεν επιζητούν άλλη μια αδιέξοδη κοκορομαχία, επιζητούν λύσεις. «Σας επιστρέφω το κατηγορώ, γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», τόνισε.

Προτίμησε, είπε, «να μιλήσει για έναν μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

«Απαράδεκτη» η συμπεριφορά του αστυνομικού

Αναφερόμενος μάλιστα στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και εξήγησε πως «ήδη διερευνάται και ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται», συμπλήρωσε.

«Αν Ελλάδα ήταν στον μέσο όρο της ΕΕ, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7.000 συμπολίτες μας»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. «Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση.

«Αναφερθήκατε στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Ποιος όμως είναι ο δείκτης κ. Τσίπρα; Ένα μέτρο σύγκρισης και μόνο μπορεί δυστυχώς να υπάρξει και είναι ο αριθμός συμπολιτών μας που έχασε την ζωή του σε σχέση με άλλες χώρες. Εκεί η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση και είναι ανεπίτρεπτο σε μια εποχή που επιχειρεί η χώρα να ανοίξει την επιρροή της και να χρησιμοποιήσει την καλή της πορεία, για να προσελκύσει τουρίστες, να έρχεστε εσείς και να αμφισβητείτε αυτή την πορεία. Αν η Ελλάδα ήταν στον μέσο όρο της ΕΕ, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7.000 συμπολίτες μας. Το πετύχαμε όλοι μαζί», σημείωσε.

«Πως έρχεστε λοιπόν και λέτε ότι, επειδή αποτύχαμε οικτρά στην πανδημία, εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος; Δεν έχετε αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε τη μεγάλη εικόνα και τα πραγματικά δεδομένα και να ακυρώνετε μια προσπάθεια που είναι όλων των συμπολιτών μας, που με μεγάλη προσπάθεια κάθονται στα σπίτια τους. Τι θα κερδίσετε; Θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση, όταν λέτε ανεριθρίαστα τέτοια ψέματα», επεσήμανε.

«Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και το λέτε. Λέτε ότι αποτύχαμε στην πανδημία και είναι ψέμα. Ρωτήστε τους συμπολίτες μας και την εμπειρία τους. Αυτή είναι νίκη της Ελλάδας και όχι της κυβέρνησης και όταν την ακυρώνετε, έρχεστε αντιμετωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και τον διχασμό. Τα ίδια λέγατε και για την οικονομία. Λέγατε ότι έχουμε την χειρότερη ύφεση. Η ύφεση είναι 8,2% λίγο πάνω από τον μέσο όρο. Είμαστε καλύτερα από Ισπανία, Ιταλία», υπογράμμισε.

«Εχθρός μας είναι ο κορονοϊός»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες για να χτίσουμε ασφαλές τείχος ανοσίας, να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα».

Όπως υπογράμμισε, «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από τη δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή», είπε ο πρωθυπουργός. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊός. Σε αυτές τις περιστάσεις οι κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Η δημόσια υγεία ως «πεδίο πολιτικής δράσης»

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό», είπε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

Σχετικά με το περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Καρύλλου της Νέας Σμύρνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και σημείωσε πως «ήδη διερευνάται αι ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται» ξεκαθάρισε.

«Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία»

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε για την ΕΛΑΣ ο πρωθυπουργός.

«Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας. Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορονοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στη διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε», ανέφερε.

Το πορίσμα Αλιβιζάτου και τα ΜΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου, ότι μόνο αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου, τότε η ένταση θα υποχωρήσει;» αναρωτήθηκε.

«Εσείς κ. Τσίπρα χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε τη δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα;» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας «ενισχύουμε ουσιαστικά τον Συνήγορο του Πολίτη».

«Ο διάλογος γεννά διάλογο»

«Δικαίωμα σας να επιστρέφετε στο 3%, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε την χώρα σε συνθήκες διχασμού. Θα ήταν κέρδος εάν το σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” το αφήσετε πίσω σας κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «ο διχασμός είναι μαρασμός» ενώ διερωτήθηκε: «Πως είναι δυνατόν σήμερα να μιλάτε με όρους της δεκαετίας του 50;». «Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνον χάος» τόνισε και συμπλήρωσε: «Μετά τις εκλογές ανέλαβα την δέσμευση να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ενότητα και σε αυτή μου την αποστολή θα μείνω συνεπής. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας».

«Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως αυτά του 2008, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο».

Αν σου άρεσε κάνε