Κόβεται ο «γόρδιος» δεσμός στο Δημόσιο

Κόβεται ο «γόρδιος» δεσμός στο Δημόσιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:02 Δημιουργία 19/02/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον γόρδιο δεσμό της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων του Δημοσίου, που πολλές φορές προκαλεί ανυπέρβλητα εμπόδια και κρίσεις στην χώρα, κόβει ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε κυρίως στην Αττική η πρόσφατη κακοκαιρία και το «γαϊτανάκι» της μετακύλισης ευθυνών που ακολούθησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο, που θα καθορίζει επ’ακριβώς τις αρμοδιότητες φορέων του Δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης σε περιόδους κρίσεις.

Οι ρυθμίσεις που θα προωθηθούν πιθανότατα μέσα στον προσεχή Μάρτιο, θα ξεκαθαρίζουν πλήρως το τοπίο, έτσι ώστε όλοι και κυρίως οι πολίτες να γνωρίζουν, ποιος ευθύνεται για κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως δημιουργηθεί.

Οι εικόνες σύγκρουσης αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας που καταγράφηκαν κατά την επέλαση και την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας πρέπει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να μην επαναληφθούν και ειδικά σε δύσκολες στιγμές, όπως σε μια θεομηνία, όπου απαιτούνται γρήγορες, καλά συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη εντοπίσει την αιτία του «βραχυκυκλώματος» και έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, πριν επιλέξει να μιλήσει δημοσίως για το… πινγκ-πονγκ μεταξύ των αρμοδίων για την αντιμετώπιση της «Μήδειας».

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ -πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

«Η εικόνα των μπερδεμένων αρμοδιοτήτων» - συνέχισε - « που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της περιπέτειας και αφορά στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ για την διαδικασία πχ του έγκαιρου κλαδέματος των δέντρων θα αντιμετωπιστεί κεντρικά με σχέδιο νόμου», τόνισε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την δημιουργία υποδομών για την υπογειοποίηση καλωδίων ειδικά σε περιοχές, όπου θεωρείται για λόγους ασφαλείας αναγκαία η δημιουργία τέτοιων έργων . Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο Εθνική Σχέδιο με στόχο την χωρίς καθυστερήσεις απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη -πριν την κακοκαιρία- ενταχθεί μια σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προβλέπουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές και αφορούν στην εξασφάλιση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το τρίτο και πιο άμεσο βήμα έγινε με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει μέσω της ΔΕΔΔΗΕ μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν.

Αν σου άρεσε κάνε