Πόσο κοντά στο ολικό lockdown βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πόσο κοντά στο ολικό lockdown βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:57 Δημιουργία 08/02/21, 07:52
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την εικόνα ότι η «μάχη της Αττικής» μόλις ξεκίνησε δίνουν μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αλλά και κυβερνητικά στελέχη, όταν αναφέρονται στις επόμενες ημέρες και στην προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα.

Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο ανησυχεί κυβέρνηση και επιστήμονες και είναι όλοι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να «πατήσουν το κουμπί», επιβάλλοντας ένα απόλυτο lockdown στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, οι επιστήμονες επέλεξαν την προηγούμενη Παρασκευή τα ημίμετρα που εισηγήθηκαν, έτσι ώστε να δώσουν μια παράταση μόλις μιας εβδομάδας, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα. Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμείνουν σε επικίνδυνα επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν εκ νέου τα μέτρα στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Το ολοκληρωτικό lockdown στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, παραμένει ως ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα, όπως επίσης και η απόσυρση του μέτρου του click away, ως μια πρώτη - άμεση κίνηση πριν το «κλείσιμο» πόλεων.

Το μήνυμα που εκπέμπουν εξέχοντα μέλη της επιτροπής είναι πως η χώρα βρίσκεται αυτή την στιγμή σε μια άτυπη δοκιμαστική περίοδο και πως όλα τα δεδομένα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν.

Επίσης, σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι πως και η Ελλάδα έχει μπροστά της είναι εξαιρετικά κρίσιμο δίμηνο και η εξέλιξη προφανώς θα εξαρτηθεί και από την πορεία των εμβολιασμών .

Την ίδια ώρα, στο πολιτικό επίπεδο η «γραμμή» της συναίνεσης φαίνεται πως ανήκει πλέον στο παρελθόν. Χθες, η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης λόγω του συνωστισμού που υπήρξε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία το Σάββατο.

Ειδικά η παρουσία πολλών τοπικών παραγόντων στο σπίτι του βουλευτή Σάμου της ΝΔ, καθηγητή κ. Χριστοδούλου Στεφανάκη προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια. Αργά χθες το απόγευμα ο κ. Ταραντίλης απάντησε στις επικρίσεις, εξηγώντας πως οι εικόνες που αφορούσαν στο γεύμα προήλθαν μετά από πρόσκληση του βουλευτού, την οποία δέχτηκε ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας το γεύμα σε υπαίθριο χώρο με χρήση μάσκας, την οποία και έβγαλαν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως επιλέγει την τακτική του διχασμού και συμπληρώνει πως «σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα».

Αν σου άρεσε κάνε