Κ. Μητσοτάκης: Η περιπέτεια της πανδημίας φτάνει στο τέλος της

Κ. Μητσοτάκης: Η περιπέτεια της πανδημίας φτάνει στο τέλος της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:14 Δημιουργία 06/02/21, 16:20

«Η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας πλησιάζει» είναι το μήνυμα, που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από την Ικαρία, τονίζοντας πως τα εμβόλια αποδεδειγμένα, πλέον, λειτουργούν.

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί -όπου τον υποδέχθηκαν με μαντινάδες- ήταν το νοσοκομείο Ικαρίας, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Δημαρχείο Ικαρίας στον Αγιο Κήρυκο.

Κατά τη συνάντησή του με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία. Κι αν μερικές φορές σε κάποιους τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο δυσάρεστα, τους διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία έχει δείξει γενικά πολύ μεγάλη υπομονή». «Είμαστε πια στο τέλος, το ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια δουλεύουν και ξέρουμε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού τόσο θα πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα αφήσουμε την περιπέτεια πίσω μας», είπε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι και αυτοί οι οποίοι ακόμα μπορεί να εκφράζουν κάποιες καχυποψίες ή επιφυλάξεις θα πειστούν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά ασφαλή, είναι αποτελεσματικά και όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, τρέχει καλά, δεν έχουμε αστοχίες», ενώ προσέθεσε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό» ότι δεν χάθηκαν δόσεις ακόμα και στις λιγοστές περιπτώσεις μη τήρησης ραντεβού στο νησί

«Τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας»

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατηγική της κυβέρνησης αφενός με προώθηση της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού και αφετέρου μέσω της ανοσοποίησης του πληθυσμού των νησιών και των εργαζόμενων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

«Για μας έχει τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της λογικής να διευκολύνουμε με αυτό το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αυτούς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι να ταξιδέψουν. Δηλαδή να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα. Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», είπε.

«Εμβολιασμός όλων των ενηλίκων στα μικρά νησιά»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο του νησιού, στον Άγιο Κήρυκο, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νίκο Καλαμπόγια, και τους Αντιδημάρχους Νίκο Καλαμάρα, Σωτήρη Πολίτη, Φώτη Ράπτη, Δέσποινα Τσαγκά και Φίλιππο Τσαντέ. Παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στα νησιά, ειδικά τα μικρά, αλλά και στη σύνδεσή του με τις προοπτικές του τουρισμού.

«Έχουμε πάρει αυτή την απόφαση για τα μικρά μας νησιά, να κινηθούμε οριζόντια και να εμβολιάσουμε όλους τους ενήλικες, για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την ειδική σημασία που αποδίδουμε στα μικρά μας νησιά. Χαίρομαι που το σύστημα λειτουργεί υποδειγματικά και χαίρομαι που είδα και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους ακρίτες νησιώτες μας να εμβολιαστούν», είπε. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και όσο πιο πολύ διαφημίσουμε τα νησιά μας ως ασφαλή νησιά, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε συνολικά».

«Έχουμε ακόμα δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, προτιμούμε πάντα να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω, και να παίρνουμε μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί αν τα πάρεις νωρίτερα τα μέτρα, θα μπορέσεις και νωρίτερα να τα χαλαρώσεις, ενώ αν αργήσεις να τα πάρεις, τότε θα πρέπει να τα κρατήσεις περισσότερο», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι χάρη στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν υλοποιηθεί θα είναι δυνατή η δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

«Όταν με το καλό αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας, θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι συνολικά ως χώρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία βέβαια αγαπητέ μου Δήμαρχε -για να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα- εξειδικεύονται για κάθε περιοχή της χώρας», είπε.

Έμφαση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι ανάγκες του Δήμου και έργα υποδομής που θα βελτιώσουν τη καθημερινότητα των κατοίκων ή θα συμβάλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού, όπως η διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, οι αερομεταφορές και οι ιαματικές πηγές.

Έμφαση δόθηκε επίσης στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Επισημάνθηκε ότι η Ικαρία πλέον συνδέεται σταθερά με τον Πειραιά, με προσέγγιση και στα δύο λιμάνια (Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο), καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων. Η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών αυξήθηκε το 2020 κατά 48 εκατομμύρια, ανερχόμενη στα 138 εκατ. ευρώ, και γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

«Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία, με έναν συνεκτικό τρόπο, αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νησιωτικότητας και προτάσσει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Ώστε πολιτικές που σε έναν βαθμό μπορεί να έχουν δουλέψει, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, να ενσωματώνονται σε μία ολιστική προσέγγιση για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη θαλάσσια πολιτική μας και την ανάπτυξη των νησιών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε