Αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας, μπαράζ ελέγχων, ακόμη και ολικό lockdown

Αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας, μπαράζ ελέγχων, ακόμη και ολικό lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 03/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες είναι στο «τραπέζι» νέα - αυστηρότερο μέτρα, ακόμη και η επιβολή ολικού lockdown στις «κόκκινες» περιοχές. Το βλέμμα όλων στρέφεται στην Αττική, την Αχαϊα αλλά και την Κεντρική Μακεδονία, όπου χθες υπήρξε σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων.

Αύριο, Πέμπτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι στις τρεις «δύσκολες» περιφέρειες θα πρέπει να ληφθούν από την Παρασκευή αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, προκειμένου να περιοριστεί άμεσα η διασπορά. Ο κίνδυνος για τις επόμενες ημέρες είναι ακόμη εντονότερος, καθώς έρχονται οι Αλκυονίδες ημέρες, γεγονός που θα διευκολύνει την έξοδο των πολιτών από τα σπίτια τους.

Επί του παρόντος και αναμένοντας τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αυστηροποίηση των ελέγχων από την ΕΛΑΣ, το «πάγωμα» κάθε συζήτησης περί χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων (μετακινήσεις από νομό σε νομό, απελευθέρωσης δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι και το ψάρεμα κλπ).

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες σε «κόκκινες» περιφέρειες, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες. Αύριο, Πέμπτη μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η παρουσία των δυο υπουργών σηματοδοτεί την κρισιμότητα των ημερών και για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η ανησυχία είναι έντονη μετά και τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού στον 36χρονο διάκο από την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Στην ίδια κατεύθυνση συντείνει και ο εντοπισμός 126 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, ενώ εξακολουθεί η διαδικασία ανίχνευσης με δειγματοληψία στο δήμο Νεάπολης – Συκεών. Σ

ε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση των ελέγχων και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των δύο κυβερνητικών στελεχών, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει καθαρή εικόνα ως προς το εύρος της διασποράς της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Προβληματισμός υπάρχει και για την Πάτρα, δεδομένου ότι 55 υγειονομικοί διαγνώστηκαν θετικοί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της πόλης. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα τις διαρκείς εκκλήσεις προς τους υγειονομικούς για τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού του νοσοκομείου, καθώς στο Νοσοκομείο του Ρίου έχει εμβολιαστεί το 60% των υγειονομικών, ενώ στο νοσοκομείο της Πάτρας μόνο το 44% του υγειονομικού προσωπικού, ανεβάζοντας τα ποσοστά της πιθανότητας μόλυνσης των νοσηλευτών από τον ιό.

Αν σου άρεσε κάνε