Οι στόχοι Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Οι στόχοι Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:10 Δημιουργία 04/01/21, 08:04

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πληροφορίες που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου να υποδεικνύουν πως ακόμα και εντός της Δευτέρας είναι πιθανό να γίνει η ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με την προσοχή του πρωθυπουργού στο μέτωπο του κορονοϊού και στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το βάρος πέφτει κυρίως στα παραγωγικά υπουργεία, ενώ σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών.

Όσοι εξωκοινοβουλευτικοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα θα αντικατασταθούν, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν κυρίως νεότερα στελέχη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει κυρίως στην αξιοποίηση βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία και δευτερευόντως σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Ονοματολογία

Τις τελευταίες ημέρες έχουν «φουντώσει» οι συζητήσεις για τους αμετακίνητους υπουργούς αλλά και για τα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν την καρέκλα τους να τρίζει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες -μεταξύ άλλων- δεν αναμένονται μετακινήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα δεν αναμένονται εκπλήξεις στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν μετακινήσεις σε άλλο «πόστο» υπουργών (για παράδειγμα, για τον Μάκη Βορίδη υπήρξαν πληροφορίες για παραγωγικό υπουργείο). Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου έχει σαφή εικόνα για τις «επιδόσεις» των γαλάζιων βουλευτών, ώστε να υπάρξουν νέες αφίξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα θετικό «αποτύπωμα» έχει αφήσει στη Βουλή ο Χρήστος Ταραντίλης που παίζει δυνατά για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης στα ονόματα που ακούγονται μεταξύ άλλων είναι του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη και των βουλευτών Σπήλιου Λιβανού, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Γιώργου Στήλιου κ.ά.

Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις με αξιοποίηση ενός ή δύο γνωστών ονομάτων, που σε αυτή τη φάση δεν είναι στη Βουλή. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ανασχηματισμό υπάρχουν και οι... καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. Χθες για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα δέχθηκε ερώτηση ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και ν

Αν σου άρεσε κάνε