Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το «σπάσιμο» της επικράτειας σε ζώνες επικινδυνότητας

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το «σπάσιμο» της επικράτειας σε ζώνες επικινδυνότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:20 Δημιουργία 10/12/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έστω και υπό αυστηρούς περιορισμούς, καθώς η μείωση του κρουσμάτων και κατά συνέπεια η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας δεν είναι τόσο γρήγορη, όσο οι επιστήμονες και η κυβέρνηση περίμεναν.

Οι συσκέψεις μεταξύ υπουργών και λοιμωξιολόγων είναι συνεχείς, όπως έντονη είναι και η πίεση των εμπορικών συλλόγων σε ολόκληρη την χώρα. Μέχρι στιγμής αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς οι πάντες σταθμίζουν τα ιατρικά δεδομένα και περιμένουν μέρα με την ημέρα τα νέα στοιχεία, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους.

Η τελική εισήγηση θα υποβληθεί προς τον πρωθυπουργό μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε την Κυριακή το αργότερο να υπάρξουν ανακοινώσεις, προκειμένου όλοι να γνωρίσουν το τι πρόκειται να ισχύσει την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Xrimaonline.gr, στο τραπέζι έχει τεθεί εκ νέου το ενδεχόμενο να «σπάσει» η επικράτεια σε ζώνες επικινδυνότητας και να μην υπάρξει ένα ενιαίο πρόγραμμα λειτουργίας για όλους τους νομούς.

Είναι σαφές ότι εάν αυτή η λύση προκριθεί , τότε στη Bόρεια Ελλάδα το λιανεμπόριο θα ανοίξει, εάν ανοίξει, τις παραμονές των εορτών και για λίγες μόνο ημέρες. Στην Πελοπόννησο και πιθανότατα στην Αττική θα ακολουθηθεί άλλη τακτική, με τα καταστήματα να ανοίγουν ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο εσωτερικό της επιτροπής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί λοιμωξιολόγοι που εκτιμούν ότι εάν επιλέγει μια απόφαση για όλους τους νομούς, τότε το λιανεμπόριο θα ανοίξει αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου.

Από την κυβέρνηση, υπουργοί αντιτείνουν ότι εάν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει έκρηξη μετακινήσεων, καθώς οι μέρες για να κάνουν τις αγορές τους οι πολίτες θα είναι ελάχιστες κι έτσι ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα είναι αδύνατον να ελεγχθεί.

Ξεχωριστό «πονοκέφαλο» αποτελεί για την κυβέρνηση η στάση της Εκκλησίας, η οποία ζητά να ανοίξουν οι ναοί έστω την ημέρα των Χριστουγέννων. Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, τότε και πάλι θα υπάρξει συνωστισμός στον προαύλιο χώρο των ναών, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι ιερείς θα τηρήσουν τους κανόνες, που θα έχουν επιβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όσο δεν μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων , τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αποφάσεις για την επιστροφή σε μιας μορφής κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κ. Κικίλιας στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, είπε πως μίλησε με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και μετέφερε τις ανησυχίες του. «Η κατάσταση»- είπε χαρακτηριστικά - «είναι ανησυχητική στη Δυτική Αττική, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρατηρούνται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, παραμένει αυξητική η θετικότητα του ιού και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για μετάδοση κατά τις ημέρες των εορτών, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε