Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της ΕΛ.ΑΣ

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της ΕΛ.ΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:51 Δημιουργία 07/12/20, 18:39

Τροπολογίες για τη στήριξη του προσωπικού της ΕΛΑΣ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο με τις σωφρονιστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Για να τελειώνει η σπέκουλα ότι εμείς δεν νοιαζόμαστε για τους αστυνομικούς και είμαστε υπέρ των μπαχαλάκηδων, καταθέτουμε - και θα αποδείξετε σήμερα αν νοιάζεστε πραγματικά τους αστυνομικούς - τρεις τροπολογίες, που φαντάζομαι και κάνουμε έκκληση να τις κάνετε δεκτές», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και μια ακόμα τροπολογία στο νομοσχέδιο με την οποία επιχειρείται η απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά ασθενών σε δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας.

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν:

- Διαγνωστικό έλεγχο του προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας και του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης και των κρατουμένων: "Με την προτεινόμενη διάταξη και εν μέσω πανδημίας ορίζεται η παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., στο προσωπικό των καταστημάτων κράτησης και στους κρατούμενους, είτε κρατητηρίων της ΕΛ.ΑΣ., είτε Καταστημάτων Κράτησης, για κάθε περίπτωση επείγουσας υγειονομικής επιδημίας", αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

- Κατάργηση του υποχρεωτικού στρατωνισμού για το 2ο, 3ο και 4ο εκπαιδευτικό έτος και την αντικατάστασή του με ακαδημαϊκής μορφής φοίτηση: "Ο υποχρεωτικός στρατωνισμός των δοκίμων υπαστυνόμων αποτελεί μία αναχρονιστική και αναποτελεσματική διαδικασία εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική διαδικασία χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης, προκειμένου να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές της σχολής να συμμετέχουν σε ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, στο πλαίσιο της γενικότερης εκπαίδευσης εκτός σχολής", σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση.

- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με την καταβολή μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και των Καταστημάτων Κράτησης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, "προτείνεται η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την εξαιρετική κοινωνική προσφορά των αστυνομικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, των εξωτερικών υπαλλήλων φρούρησης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ανωτέρω κατηγορίες υπαλλήλων δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη με άλλες κατηγορίες μέριμνα της Πολιτείας για την έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση και γι΄ αυτό το λόγο προτείνεται η καταβολή άπαξ ποσού, ίση προς έναν καταβαλλόμενο μηνιαίο μισθό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος".

- Μεταφορά ασθενή σε δημόσια μονάδα Ψυχικής Υγείας, με κατάργηση της άμεσης εμπλοκής της Αστυνομίας και καθιέρωση της σχετικής αρμοδιότητας ειδικής υπηρεσίας στο ΕΚΑΒ, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και με την πρόβλεψη οργάνωσής του. Η συνδρομή της αστυνομίας διατηρείται μόνον για εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις, εφ' όσον διαπιστώνεται αντικειμενικά κίνδυνος κατά τη διαδικασία της μεταφοράς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε