Ο «οδικός χάρτης» προς τα Χριστούγεννα: Τι ανοίγει, τι όχι, τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο «οδικός χάρτης» προς τα Χριστούγεννα: Τι ανοίγει, τι όχι, τι θα γίνει με τα σχολεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:46 Δημιουργία 04/12/20, 08:32
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί στην πορεία προς τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας αρχίζει σιγά - σιγά να αποκαλύπτεται με την κυβέρνηση, με την επιτροπή λοιμοξιολόγων να λαμβάνει αποφάσεις για το πότε και ποιες δραστηριότητες θα απελευθερωθούν, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών προϋποθέσεων και όρων.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει μέχρι αργά χθες τη νύχτα, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα, είναι το εξής:

-Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος (lockdown) μέχρι την Δευτέρα 14/12, όπως ανακοίνωσε ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

-Άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα στολίδια) από την Δευτέρα 7/12 με περιορισμούς, που σχετίζονται με το ωράριο λειτουργίας και την παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος.

-Άνοιγμα του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών στις 14/12, ξεκινώντας από τα μικρά προαστιακά καταστήματα.

-Άνοιγμα των εμπορικών κέντρων στις 21/12, ανάλογα όμως με την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων μέχρι εκείνες τις ημέρες

-Όχι στο άνοιγμα της διασκέδασης μέχρι την εκκίνηση του εμβολιασμού των πολιτών

-Όχι στην μετακίνηση από νομό σε νομό

-Όχι στο άνοιγμα των σχολείων πριν από τις γιορτές

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο, η επιτροπή λοιμοξιολόγων δεν κατέληξε - σύμφωνα με πληροφορίες - σε ομόφωνη απόφαση κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη τάχθηκαν όπως φαίνεται, υπέρ της επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων ταυτόχρονα μετά τις γιορτές, προκειμένου σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνά τώρα η χώρα να ελεγχθούν οι μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά «όσο χρειαστεί».

Οι ειδικοί συμφώνησαν, πάντως, να συζητήσουν και πάλι το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο λόγω και της μικρής μόνο μείωσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, το λιγότερο πιθανό είναι να εισηγηθούν την άμεση επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες, αναφέροντας μόνο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν θεωρείται πιθανό σήμερα να κάνει το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος θα περιμένει να υπάρξει καθαρή εικόνα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά από σύσκεψη με την επιτροπή των επιστημόνων, θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό.

Αν σου άρεσε κάνε